Werken in het Verenigd Koninkrijk na Brexit? Vergeet je paspoort en werkvisum niet!

Werken in het Verenigd Koninkrijk na Brexit? Vergeet je paspoort en werkvisum niet!

maandag 04 oktober 2021

Omwille van de Brexit kan je vanaf 1 oktober niet meer met een Europese ID-kaart reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Daarvoor heb je vanaf nu een internationaal paspoort nodig. Het Verenigd Koninkrijk is vanaf 1 januari 2021 immers volledig uit de EU gestapt en is een derde land geworden. Er is ook geen vrije markttoegang meer voor ondernemers die tijdelijk werk in het VK verrichten. Als je er aan de slag wil gaan, moet je je dus aan de Britse regels houden en een werkvergunning aanvragen. Ook voor korte en tijdelijke jobs.

Er is een Handels- en samenwerkingsovereenkomst (HSO) tussen de EU en het VK waarin afspraken over dienstverlening staan. De EU en het VK blijven onderhandelen over diverse onderdelen van het HSO, waaronder het wederzijds erkennen van beroepskwalificaties, visa voor artiesten (en hun entourage) en sprekers op congressen, enz. ...

Moet je in het Verenigd Koninkrijk zijn voor een korte opdracht, in het kader van een tournee of een modeshow bijvoorbeeld, dan heb je immers een ‘Permitted Paid Engagement’ werkvisum (PPE) of een ‘Tier 5 Temporary Worker’ werkvisum nodig.

In België hebben Britse artiesten en sprekers met faam geen werkvergunning nodig als ze hier van maximum 21 dagen (Vlaanderen) tot maximum 90 dagen komen werken (Brussel en Wallonië). Veel Britse artiesten en hun entourage kunnen hier dus gewoon komen spelen en hoeven daarvoor niets te doen. Dat is echter een uitzondering op de EU-hoofdregel dat derdelanders wel een werkvergunning voor EU-landen moeten aanvragen, ook voor kortdurende arbeid van zelfstandigen. Landen kunnen zelf een uitzondering maken als ze zo'n werkvergunning teveel gedoe vinden. Een overzicht van alle EU-landen met hun voorwaarden staat op de website van de International Society of Musicians (ISM). Er zijn veel uitzonderingen vergelijkbaar met België, maar sommige landen willen toch wel een werkvergunning voor Britse en andere niet-EU artiesten, zoals o.m. Hongarije, Portugal en Spanje.

Als Belgische en andere EU-artiesten voor concerten of andere events naar het Verenigd Koninkrijk gaan moeten ze wel een werkvergunning aanvragen, de PPE, waarmee je tot maximum 1 maand in het VK kan werken. Omdat wij Belgen (en andere EU-burgers) enkel een paspoort maar geen visum nodig hebben om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen, kan dit aanvragen gewoon bij de grens, waar je bewijsstukken moet voorleggen zoals bijvoorbeeld het contract voor het concert of de uitnodiging om te komen spreken op een congres. Artiesten uit landen die een visum nodig hebben voor de UK moeten hun PPE-visum wel vooraf aanvragen. Er zijn overigens een aantal Britse festivals die van de Britse overheid een uitzondering op de werkvisumplicht voor hun artiesten hebben gekregen.

Meer informatie hierover vind je hier: https://www.cultuurloket.be/kennisbank/brexit/dossier-brexit

---

Ander nieuws

image
WICREATIONS wint de TPi Green Award

27 maart, 2024

WICREATIONS won de Green Award op het jaarlijkse industriefeest van TPi, he...
image
Veiligheid van springkastelen en andere opblaasbare structuren

27 maart, 2024

Er worden meer en meer events georganiseerd waarbij opblaasbare structuren ...
image
Het Federal Learning Account

26 maart, 2024

Op 1 april 2024 wordt de Federal Learning Account (FLA) ingevoerd, een onli...
image
Geen plek voor pesten, intimidatie of discriminatie: 10 principes voor een veilige en inclusieve werkomgeving

21 maart, 2024

21 maart staat wereldwijd in het teken van verdraagzaamheid en de strijd te...
image
Opleiding BA4+BA5-Elektrische risico’s voor Event Suppliers: LAST CALL!

20 maart, 2024

Wil je nog graag je attest BA4+BA5 halen om veilig te kunnen werken in de b...
image
Nieuwe CAO rond versoepeling arbeidsduur voor PC 126 getekend

18 maart, 2024

Dat er een nieuwe CAO voor PC126 aan kwam wisten we al. Daarin wordt een ve...
image
Grondlegger van cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden

18 maart, 2024

Frans Bevers, de grondlegger van het alomgekende cateringbedrijf Bevers & B...
image
Event Confederation Academy: een schat aan informatie voor en over de eventsector

17 maart, 2024

Eén van de doelstellingen van de Event Confederation is het voorzien van k...