Waalse energiesteun

De Waalse regering heeft 175 miljoen euro vrijgemaakt om bedrijven te helpen met hun hoge gas- en electriciteitsrekeningen.

Om zelfstandigen en KMO's te helpen, maakt de Waalse regering 175 miljoen euro vrij voor de financiering van directe steun in het vierde kwartaal van 2022 en in het eerste kwartaal van 2023 als de crisis aanhoudt.

De tussenkomst wordt berekend op basis van het verschil tussen de factuur voor de betrokken periode (het kwartaal) en het dubbel van de factuur voor de overeenkomstige periode van het voorgaande jaar. De jaarlijkse energierekening moet hoger zijn dan 7.500 EUR over het jaar 2021.

Het percentage van de tussenkomst – van 25 tot 35% met een maximum van 500.000 tot 7,5 miljoen – wordt berekend op basis van de mate waarin de onderneming afhankelijk is van energie.

De onderneming moet de steun ook rechtvaardigen aan de hand van de daling van het bedrijfsresultaat.

Een niet-energie-intensief bedrijf kan rekenen op een tussenkomst van 25% met een maximum van 500.000 EUR. Een energie-intensieve onderneming (als de aankoop van energieproducten ten minste 3% van de productiewaarde bedraagt) kan rekenen op een tussenkomst van 30%, met een maximum van 4 miljoen euro. Voor zeer energie-intensieve bedrijven bedraagt het niveau van de tussenkomst 35% met een maximum van 7,5 miljoen.

Bovendien moet de onderneming voldoen aan twee voorwaarden om in aanmerking te komen voor overheidssteun:

  • Het bedrijf mag geen beroep doen op economische werkloosheid van meer dan 35% ten opzichte van de referentieperiode van het voorgaande jaar.
  • Het bedrijf mag geen dividenden uitkeren aan de aandeelhouders in het jaar waarin het de steun ontvangt. De toegekende steun mag niet worden meegerekend in het kader van de uitkering van enig dividend met betrekking tot het boekjaar waarin de steun wordt verleend.

Behalve met directe steun wil de Waalse regering de bedrijven ook helpen met maatregelen rond terugbetalingen, laagrentende leningen en specifieke garanties.

Meer info (in het Frans): https://borsus.wallonie.be/home/communiques-de-presse/communiques-de-presse/presses/505-millions–pour-aider-les-entreprises-a-faire-face-a-la-crise-energetique.html

Photo by Arthur Lambillotte on Unsplash