Vlaamse Overbruggingslening beschikbaar vanaf begin maart

Ondernemers die nieuwe voorraden moeten aankopen of hun handelshuur moeten betalen kunnen vanaf maart 2022 gebruik maken van de Vlaamse overbruggingslening.

De overbruggingslening die de Vlaamse overheid lanceert combineert een aantal elementen van de vorige leningen en kan dienen voor investeringen in ventilatie, luchtkwaliteit, het vernieuwen van voorraden of het dekken van vaste kosten zoals huur. Maximaal 20% van het bedrag mag worden gebruikt voor handelshuur. De rente bedraagt 1%.

De looptijd van de lening is beperkt tot 24 maanden voor leningen tot 50.000 euro en tot 36 maanden voor leningen van meer dan 50.000 euro. De eerste 12 maanden moeten er geen aflossingen gebeuren.

Het minimumbedrag voor de lening is 10.000 euro, het maximumbedrag is afhankelijk van de ondernemingsgrootte en kan oplopen tot 400.000 euro. De lening kan worden gecombineerd met andere leningen zoals de heropstartlening. De facturen moeten betrekking hebben op de periode van 1 november 2021 tot en met 15 juni 2022.

Ondernemingen die openstaande schulden hebben bij VLAIO, PMV, FIO en het Vlaams Gewest komen niet in aanmerking.

De lening werd ondertussen ook goedgekeurd door de Europese Commissie.

Meer informatie volgt via de website van VLAIO.

Photo by Tiger Lily from Pexels