Verstrengde regelgeving rond opeenvolgende dagcontracten

Verstrengde regelgeving rond opeenvolgende dagcontracten

dinsdag 27 december 2022

In onze sector wordt wel eens gewerkt met uitzendkrachten en dagcontracten. Die praktijk wordt vanaf januari 2023 strenger gereguleerd om misbruik te voorkomen.

Opeenvolgende dagcontracten voor uitzendarbeid zijn arbeidsovereenkomsten bij eenzelfde bedrijf die een looptijd van 24 uur niet overschrijden en die elkaar onmiddellijk opvolgen of waar hooguit een feestdag of een weekend tussenzit, bijvoorbeeld een contract voor maandag en een tweede contract voor dinsdag, of een contract voor vrijdag en een tweede contract voor maandag (als er in het bedrijf niet gewerkt wordt in het weekend).

De Nationale Arbeidsraad (NAR) gaf als interprofessioneel paritair orgaan eerder al het advies aan de regering om de praktijk van opeenvolgende dagcontracten terug te schroeven. In sommige ondernemingen wordt het systeem immers oneigenlijk gebruikt om uitzendkrachten telkens hernieuwde dagcontracten te geven in plaats van een contract van langere duur.

Je mag slechts gebruik maken van dagcontracten die op elkaar aansluiten als je kan bewijzen dat die flexibiliteit echt nodig is. Je moet dus kunnen aantonen dat het werkvolume in je onderneming grotendeels afhangt van externe factoren, sterk schommelt (bijvoorbeeld catering), of dat de aard van het uit te voeren werk verantwoordt waarom gebruik wordt gemaakt van opeenvolgende dagcontracten voor uitzendarbeid. Als er geen geen gegronde en duidelijk aantoonbare reden voor is, mag je eenzelfde uitzendkracht geen opeenvolgende dagcontracten geven.

Voor alle duidelijkheid: contracten van payrollers waarin in één contract verschillende opeenvolgende dagen staan, zijn geen enkel probleem. Het gaat hier immers om contracten met een duurtijd van meerdere dagen. Dat is meteen ook de oplossing als je een uitzendkracht meerdere opeenvolgende dagen wil kunnen inzetten.

Om de flexibiliteit van het werken met dagcontracten te behouden maar misbruik van het systeem sterk af te remmen, werd door de NAR geadviseerd om ondernemingen die de regels rond opeenvolgende dagcontracten misbruiken financieel te sanctioneren. Zodra dit advies wordt omgezet in wetgeving, zullen bedrijven die onrechtmatig gebruik maken van opeenvolgende dagcontracten fikse boetes riskeren. De sanctie zou de vorm aannemen van een extra bijdrage te innen door de RSZ.

Per semester zou je recht hebben om eenzelfde uitzendkracht maximum 39 opeenvolgende dagcontracten te geven, mits je aan bovenvermelde voorwaarden voldoet. Indien je deze grens overschrijdt, riskeer je een progressieve boete per uitzendkracht die kan oplopen van 400 euro tot meer dan 4000 euro (bij  meer dan 100 opeenvolgende dagcontracten). Slechts indien de nood aan flexibiliteit bewezen kan worden, bestaat de mogelijkheid het bedrag nadien terug te vorderen. De Commissie van Goede Diensten zal de RSZ adviseren over de al dan niet terugbetaling van de bijdrage.

De maatregel zou in werking moeten treden op 1 januari 2023. Voorlopig gaat het nog om een unaniem advies van de NAR, maar er wordt verwacht dat dit op korte termijn zal omgezet worden in wetgeving.

Het volledige advies van de NAR kan je hier nalezen.

---

Photo by Tandem X Visuals on Unsplash

Ander nieuws

image
WICREATIONS wint de TPi Green Award

27 maart, 2024

WICREATIONS won de Green Award op het jaarlijkse industriefeest van TPi, he...
image
Veiligheid van springkastelen en andere opblaasbare structuren

27 maart, 2024

Er worden meer en meer events georganiseerd waarbij opblaasbare structuren ...
image
Het Federal Learning Account

26 maart, 2024

Op 1 april 2024 wordt de Federal Learning Account (FLA) ingevoerd, een onli...
image
Geen plek voor pesten, intimidatie of discriminatie: 10 principes voor een veilige en inclusieve werkomgeving

21 maart, 2024

21 maart staat wereldwijd in het teken van verdraagzaamheid en de strijd te...
image
Opleiding BA4+BA5-Elektrische risico’s voor Event Suppliers: LAST CALL!

20 maart, 2024

Wil je nog graag je attest BA4+BA5 halen om veilig te kunnen werken in de b...
image
Nieuwe CAO rond versoepeling arbeidsduur voor PC 126 getekend

18 maart, 2024

Dat er een nieuwe CAO voor PC126 aan kwam wisten we al. Daarin wordt een ve...
image
Grondlegger van cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden

18 maart, 2024

Frans Bevers, de grondlegger van het alomgekende cateringbedrijf Bevers & B...
image
Event Confederation Academy: een schat aan informatie voor en over de eventsector

17 maart, 2024

Eén van de doelstellingen van de Event Confederation is het voorzien van k...