Verlenging van het overbruggingsrecht

De ministerraad heeft vrijdag beslist om het crisisoverbruggingsrecht te verlengen van 1 december 2021 tot en met 31 maart 2022 voor de zelfstandigen die getroffen worden door de nieuwe coronamaatregelen.

Concreet betekent dit dat de drie pijlers van het overbruggingsrecht (het gewone overbruggingsrecht, het dubbele overbruggingsrecht en het overbruggingsrecht in geval van quarantaine of de zorg voor een kind) worden verlengd voor het eerste trimester van 2022.

Wie volledig moet sluiten, wie een forse vermindering heeft van zijn zakencijfer of zelfstandigen die hun activiteit moeten onderbreken om op hun kind te passen tijdens de sluiting van de scholen, kunnen rekenen op een financiële bijdrage die van dezelfde grootteorde zou zijn als wat ze verliezen aan inkomsten.

Het bedrag van de eerste pijler van het overbruggingsrecht (“verplichte sluiting”) wordt verdubbeld en gaat naar 2.687,74 EUR (zonder persoon ten laste) en 3.358,62 EUR (met persoon ten laste).

De tweede pijler van het overbruggingsrecht (”vermindering van het zakencijfer” – van minstens 40%) wordt verlengd, net als de derde pijler (”in geval van quarantaine of de zorg voor een kind”).

Zelfstandigen hebben recht op een tegemoetkoming van 335, 97 EUR (zonder persoon ten laste) of 419, 83 EUR (met persoon ten laste) indien ze hun activiteit moeten opschorten om voor een kind te zorgen, en dat vanaf de sluiting van de scholen, op 20 december 2021, en voor een periode van zeven opeenvolgende dagen.

Photo by Mathieu Stern on Unsplash