Uitzonderlijke steun vanwege de Fédération Wallonie-Bruxelles voor de niet gesubsidieerde cultuur: 2de oproep

De Fédération Wallonie-Bruxelles lanceert opnieuw een steunmaatregel voor de niet gesubsidieerde cultuur!

Deze steunmaatregel is opnieuw bedoeld voor de niet gesubsidieerde cultuur binnen de Fédération Wallonie-Bruxelles, waarvan de activiteiten sterk zijn aangetast door de maatregelen die zijn genomen in de strijd tegen het coronavirus.

De economische gevolgen van deze crisis op hun activiteiten zijn immers dezelfde, of zelfs erger, dan deze bij de gesubsidieerde cultuur, aangezien zij niet kunnen terugvallen op subsidies.

Het gaat om actoren actief in de showwereld, de productie van films, het design van decors, de uitbaters van theaterzalen, gespecialiseerde AV-bedrijven, … zij spelen een belangrijke rol als het gaat om culturele diversiteit en toegang tot cultuur in de breedste zin van het woord.

Ondanks het perspectief op een heropstart dat eindelijk werd gegeven voor cultuur hebben de cultuur- en de eventsector nog tijd nodig om hun activiteiten volledig te kunnen ontplooien. Deze steunmaatregelen blijven dus erg belangrijk.

Het mechanisme om gebruik te kunnen maken van deze uitzonderlijke steunmaatregel werkt met forfaits. Deze steunmaatregel is een extra bovenop de reeds bestaande regionale en andere steunmaatregelen.

Er zijn vijf mogelijke forfaits: 2.500€, 7.500€, 10.000€ et 15.000€ en 25.000€

  • 2.500€: voor de actoren die geen volledige VTE hebben maar die een onweerlegbare culturele rol spelen en die minimum 2.500€ financieel verlies sinds het begin van de crisis kunnen aantonen;
  • 7.500€ : voor de actoren die minstens 1 VTE hebben en die minstens 7.500€  financieel verlies sinds het begin van de crisis kunnen aantonen;
  • 10.000€ : voor de actoren die reeds steun hebben gekregen bij de 1ste oproep maar voor wie de crisis en de verlenging van de opgelegde sluiting een aanzienlijke impact hebben. Een bijkomend forfait is mogelijk indien het bedrag van hun financieel verlies sinds het begin van de crisis hoger of gelijk is aan de totale vergoeding. Het maximumbedrag ligt op 25.000€.
  • 15.000€ : voor de actoren die minstens 3 VTE hebben en die minstens 15.000€  financieel verlies sinds het begin van de crisis kunnen aantonen;
  • 25.000€ : voor de actoren die niet hebben gereageerd op de 1ste oproep en die meer dan 3 VTE hebben en een verlies van meer dan 25.000€  kunnen aantonen.

Deze steun kan je tot 15 juli aanvragen via het formulier dat je hier vindt (in het Frans): https://form.jotformeu.com/211612879665364

Meer informatie vind je hier (in het Frans): https://bit.ly/2TZ5WPD