The Tall Ships Races Antwerp 2022: een schitterend succes!

Van 22 tot en met 25 juli hielden The Tall Ships Races al voor de zevende keer halt in Antwerpen en dat zorgde voor een weekend vol verwondering, spektakel en feest. Natuurlijk werkten ook een heel pak BESA leden mee aan dit maritieme pareltje aan de Belgische eventkroon!

Een veertigtal van de grootste en mooiste zeilschepen ter wereld lagen aangemeerd en konden worden bezocht. En ook de liveconcerten aan het Zaha Hadidplein en het Steenplein waren populair. Tegelijkertijd zorgde het Bollekesfeest voor een bruisende Antwerpse binnenstad.

Op de twee evenementen samen kwamen niet minder dan 850.000 bezoekers de sfeer in Antwerpen opsnuiven, de  schepen bewonderen, lekker eten en drinken en genieten van de optredens en van het speciale vuurwerk dat op drie verschillende plaatsen werd afgestoken.

Om dat alles in goede banen te leiden deed event agency Balthazar beroep op een pak goeie leveranciers. Stevige pluim dus voor onze BESA leden die meewerkten aan dit fantastische evenement!

Ludo Vanstreels (Trimex) was verantwoordelijk voor de technische productie en coördinatie, met ondersteuning van Rahel Feidler (Showtime! Entertainment Services).

The Fungroup zorgde voor het podium op het Zaha Hadidplein, met Stage Solutions in onderaanneming voor de sidewings, Het podium op het Steenplein kwam van de stad Antwerpen zelf, de PA torens werden gezet door Stageco. Zij zorgden ook voor drie layertorens met visibiliteit & info voor het publiek. Geluid en licht voor de concerten op beide pleinen werd verzorgd door Ampli.

Zaha Hadidplein
Steenplein

Omdat de site van het evenement zo uitgestrekt was – van het Zaha Hadidplein aan de ene kant van de stad langs de Schelde en het Steenplein helemaal naar de aangemeerde schepen aan de andere kant van de stad – waren ook speciale walkies nodig. Dat is uiteraard de expertise van Walkies4Events. Het Zaha Hadidplein, de zone rond het MAS en de Napoleonkaai, en het Steenplein kregen daarom ook elk hun pleinverantwoordelijke die kon toezien op het goede verloop. Voor het Steenplein was dat BESA freelancer Steven Zwaenepoel (Agent Orange).

Om de veiligheid voor het publiek tijdens de concerten te garanderen werden op de beide pleinen crashbarriers van On Site gebruikt. Het hele veiligheidsplaatje werd overigens goed gemonitord door veiligheidscoordinator Chris De Smet (ToB-Seen) die verantwoordelijk was voor de algemene safety & security coordinatie op heel het event. Alle structuren en installaties werden dus ook netjes gekeurd zoals het hoort door het erkend keuringsorganisme ACEG.

Verspreid over de hele site van het event stonden pagodetenten van het Antwerps Tentenbedrijf ATB als aanvulling op de tentjes van de stad zelf. Zij zorgden ook voor de grote tent voor de crew catering (want op een evenement van dergelijke omvang wordt natuurlijk ook een hoop crew netjes opgevangen !).

Op 25 juli vertrokken de schepen weer en zeilden ze om ter snelst naar Aalborg in Denemarken. Het is nu terug wachten tot 2026 want dan komen de kathedralen van de zee terug. Antwerpen zal immers ook voor de twee komende edities van The Tall Ships Races, in 2026 en 2030, gaststad zijn. Daar kijken we al naar uit!

Foto’s: LUCID (https://tallships.antwerpen.be/pers/)