Studenten kiezen opnieuw voluit voor de eventsector

Studenten kiezen opnieuw voluit voor de eventsector

donderdag 06 oktober 2022

Na twee moeilijke coronajaren herleeft de eventsector, zowel B2C als B2B. Uit de inschrijvingscijfers van de richting Organisatie en Management aan de Arteveldehogeschool blijkt dat eerstejaarsstudenten weer volop voor Event & Project Management kiezen. De eventfederaties en eventbureaus verwelkomen die studenten met open armen!

Nu de coronapandemie stilaan achter de rug lijkt, veert de Belgische eventsector na twee moeilijke jaren weer recht. Het aantal events, zowel B2C als B2B, neemt opnieuw toe en de orderboekjes van eventorganisatoren lopen vlot vol. Dat bevestigt ook Stijn Snaet van Event Confederation, de koepel van eventfederaties die in volle coronacrisis werd opgericht. “Vandaag kampen we met een tekort aan medewerkers, een gevolg van de pandemie”, zegt hij. “Goed opgeleide mensen zijn nochtans een must om de internationaal sterke positie van onze sector te behouden. Nu draait de sector goed, al blijven we conjunctuurgevoelig. Het is dus van het grootste belang dat we adequate maatregelen krijgen om de energiecrisis en inflatie snel achter ons te laten.”

Ook studenten kiezen weer volop voor de eventsector. De inschrijvingscijfers van Event & Project Management aan Arteveldehogeschool, een afstudeerrichting van Organisatie en Management, zijn voor het academiejaar 2022-2023 gestegen met meer dan 60%, van 110 eerstejaars vorig jaar naar 180 dit jaar. Die cijfers zijn bovendien nog niet definitief, want ook later in het academiejaar kunnen studenten nog inschrijven. De ongeziene stijging komt er nadat het aantal starters gevoelig was gedaald door de coronacrisis. Meer nog: sinds de opstart van de afstudeerrichting Event & Project Management gaat het om een record.

“Die positieve cijfers bevestigen dat de eventwereld toch aantrekkelijk blijft”, zegt Snaet nog. “Nog belangrijker: nadat die studenten afgestudeerd zijn, kunnen we de gaten bij onze bedrijven weer opvullen. Event Confederation wil daarom een sterke en ondersteunende partner zijn voor de hogescholen. Hoe beter we jongeren samen opleiden, hoe sneller ze bij ons hun weg vinden.”

Aantrekkelijk studieprogramma

“Het is duidelijk: de sector leeft weer op”, zegt Frederik Loys, teamleader van Organisatie en Management aan Arteveldehogeschool. “Twee jaar geleden werden de perspectieven van de eventwereld regelmatig in twijfel getrokken, wat maakt dat studenten niet stonden te springen voor de job. Onze doelgroep van 18-jarigen heeft ook twee zomers lang niet kunnen ervaren welke beleving een festival en andere events creëren. Dat, en het gegeven dat eventmanagement geen vak is in het secundair onderwijs, had tot gevolg dat er geen prikkels waren om de interesse in eventorganisatie aan te wakkeren.”

Maar daar is nu dus duidelijk verandering in gekomen. “Vanuit de sector krijgen we heel veel vraag naar enthousiaste eventprofessionals”, zegt Loys. “De voorbije maanden hebben we dan ook niet stilgezeten en voortdurend gewerkt aan een aantrekkelijk studieprogramma dat studenten klaarstoomt voor de uitdagingen van de sector. Ik durf zelfs te zeggen dat de opleiding en de sectorfederaties nooit dichter met elkaar in contact stonden. We willen de lokgroep van de eventwereld zo goed mogelijk beantwoorden.”

Na een kennismakingsweek voor alle eerstejaars volgen, naast de lessen, al meteen eventbezoeken, partnertrainingen en praktijkstages. Ook late inschrijvers, die bijvoorbeeld in één jaar een tweede bachelordiploma willen behalen, zijn welkom.

De jobs zijn er, nu nog de mensen” --- Matthias Lievens van New Balls Please

Ook bij het Gentse eventbureau New Balls Please, dat momenteel mee de promotievieringen van Arteveldehogeschool in het ICC in goede banen leidt, hebben ze de handen meer dan vol. “Op dit moment is het absurd druk”, zegt managing partner Matthias Lievens. “De combinatie van uitgestelde corona-events en nieuwe evenementen maakt dat we voor een vol najaar staan. Vooral van grote bedrijven lopen de boekingen binnen.”

Tegelijk waarschuwt Lievens ook. “We houden ons hart vast voor volgend jaar. De economie heeft het moeilijk, en dat heeft een weerslag op ons. De budgetten van bedrijven staan onder druk, en dan is een event niet de eerste prioriteit. Ook hebben mensen tijdens de coronacrisis gezien hoe het anders kan: sommigen komen niet meer zo snel buiten. Op dat alles moeten we inspelen. Of ik het zie goedkomen op lange termijn? Zeker. Unieke evenementen die mensen samenbrengen, verdwijnen nooit.”

En voor die lange termijn kijkt ook Lievens naar nieuwe krachten. “De jobs zijn er, nu nog de mensen. De leegloop die we tijdens de crisis hebben gezien, moet goedgemaakt worden. We hebben niet alleen ervaren mensen nodig, maar ook jongeren. En frisse ideeën.”

---

Picture by Artevelde Hogeschool: https://www.orm.gent/post/5-redenen-waarom-event-project-management-nog-steeds-de-juiste-keuze-is

Ander nieuws

image
WICREATIONS wint de TPi Green Award

27 maart, 2024

WICREATIONS won de Green Award op het jaarlijkse industriefeest van TPi, he...
image
Veiligheid van springkastelen en andere opblaasbare structuren

27 maart, 2024

Er worden meer en meer events georganiseerd waarbij opblaasbare structuren ...
image
Het Federal Learning Account

26 maart, 2024

Op 1 april 2024 wordt de Federal Learning Account (FLA) ingevoerd, een onli...
image
Geen plek voor pesten, intimidatie of discriminatie: 10 principes voor een veilige en inclusieve werkomgeving

21 maart, 2024

21 maart staat wereldwijd in het teken van verdraagzaamheid en de strijd te...
image
Opleiding BA4+BA5-Elektrische risico’s voor Event Suppliers: LAST CALL!

20 maart, 2024

Wil je nog graag je attest BA4+BA5 halen om veilig te kunnen werken in de b...
image
Nieuwe CAO rond versoepeling arbeidsduur voor PC 126 getekend

18 maart, 2024

Dat er een nieuwe CAO voor PC126 aan kwam wisten we al. Daarin wordt een ve...
image
Grondlegger van cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden

18 maart, 2024

Frans Bevers, de grondlegger van het alomgekende cateringbedrijf Bevers & B...
image
Event Confederation Academy: een schat aan informatie voor en over de eventsector

17 maart, 2024

Eén van de doelstellingen van de Event Confederation is het voorzien van k...