Sector Lifetime Achievement Award voor Hedwig De Meyer van podiumbouwer Stageco

Tijdens de uitreiking van de Music Industry Awards kreeg Hedwig De Meyer van Stageco de Sector Lifetime Achievement Award. Heel terecht want met zijn straffe podia maakte hij van Stageco een wereldspeler. Proficiat, Hedwig!

Op donderdag 26 januari 2023 werden in het Brusselse Paleis 12 de Music Industry Awards – kortweg MIA’s – uitgereikt. Niet alleen Stromae, Pommelien Thijs en een heleboel andere artiesten vielen in de prijzen. Hedwig De Meyer, de oprichter van podiumbouwer Stageco uit Tildonk, mocht de Sector Lifetime Achievement Award mee naar huis nemen.

Met de Sector Lifetime Achievement Award brengen de VRT en VI.BE hulde aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ondersteuning en ontwikkeling van de Vlaamse muzieksector. Hedwig De Meyer is een meer dan terechte winnaar. Dat Stageco het gerenommeerde en in binnen- en buitenland veel gevraagde podiumbedrijf isdat het nu is, heeft het aan hem te danken. Zo zette hij Vlaanderen met een dikke stip op de kaart in de internationale eventwereld. En hij stond in 2010 ook mee aan de wieg van BESA.

Alles begon in de jaren zeventig, met een klein festivalletje in Werchter en een podium van bierbakken. Enter Herman Schueremans en de kiem van het latere Rock Werchter werd gelegd. Beide heren gingen samen een festivalletje organiseren en de rest is geschiedenis. Het is overigens pas in 1978 dat het festival onder die naam wordt georganiseerd. In dat jaar ontwierp Hedwig voor het eerst zelf een podium, bij gebrek aan aanbod op de verhuurmarkt. Zijn Steel Tower System was zo gebruiksvriendelijk en veilig dat het de concurrentie enkele jaren het nakijken gaf. De installatie- en afbraaktijd werd tot een minimum beperkt. Dat is meteen de grote troef van Stageco: hun podiumsysteem laat toe om een podium op een paar dagen tijd op- en af te bouwen, is gemakkelijk transporteerbaar en geraakt overal binnen, zelfs op plaatsen die minder toegankelijk zijn.

Pas in 1986 werd Stageco eigenlijk een podiumbedrijf. Het podium van Rock Werchter ging na afloop van het festival dat jaar op tour met de Invisible Touch Tour van Genesis. En met succes want Stageco mocht nadien het podium van de A Momentary Lapse Of Reason Tour van Pink Floyd verzorgen en het podium van de Razors Edge Tour van AC/DC. Vijf jaar na de start stond het bedrijf uit Tildonk in de Europese top drie van podiumbouwers. ​Het mocht podia bouwen voor alle grote wereldsterren, zoals Madonna, U2, Rammstein en  Coldplay om er maar een paar te noemen.

https://www.stageco.be/nl/references/rammstein-stadium-tour-2019/581

Ondertussen heeft Stageco acht buitenlandse filialen en een tweehonderdtal vaste medewerkers. De pionier en trendsetter in concertpodia – goed voor meer dan 150 grote tournees ondertussen – is ook specialist in tijdelijke structuren voor evenementen (zoals de Olympische Spelen en modeshows).

Vorig jaar gaf Hedwig De Meyer na 45 jaar de fakkel door aan Hans Willems, zijn vroegere hoofd R&D die zelf naam maakte met Wicreations, specialist in alles wat beweegt op een podium. Hedwig blijft wel voorzitter en Chief Visionary Officer.