Resultaten BESA bevraging Globalisatiepremie

Om te bekijken of de globalisatiepremie werkbaar is voor de eventleveranciers,vroeg BESA aan haar leden in welke mate zij er een beroep op kunnen doen.

Eén van de extra nieuwe steunmaatregelen van de Vlaamse overheid voor bedrijven met zwaar omzetverlies in 2020, waaronder heel wat bedrijven uit de evenementensector, is de globalisatiepremie voor de grotere bedrijven in de sector, die door hun zware kostenstructuur niet geholpen zijn door de reeds bestaande hulpmaatregelen.

Om te oordelen of deze globalisatiepremie zoals ze nu bestaat werkbaar is voor de eventbedrijven, wilde BESA nagaan in welke mate haar leden er een beroep op kunnen doen.

Even ter herinnering: om in aanmerking te komen voor de globalisatiepremie moest een omzetverlies aangetoond worden van minstens 60% tot 90% in verschillende niveaus, moest er minimum aantal werknemers (voltijdse equivalenten) werkzaam zijn in het bedrijf en moest een omzet van minstens 450.000 EUR in de laatste drie kwartalen van 2019 bewezen worden.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze premie werden na overleg met de Event Confederation al versoepeld. Zo wordt in de aangepaste globalisatiepremie rekening gehouden met een extra niveau omzetdaling (60% tot 69%, 70% tot 89%, 90% en meer) om de toegang tot de premie te versoepelen, werd het aantal werknemers (voltijdse equivalenten) verlaagd van 5 naar 1 en kunnen freelancers ook worden meegeteld in het aantal werknemers (waarbij 50.000 EUR facturatie geldt als 1 voltijds equivalent, met een maximum van 5). In het webinar dat de Event Confederation organiseert op 15 maart wordt hier in detail op ingegaan.

Om toch even na te gaan of de toeleveranciers van de eventsector van de oorspronkelijke maatregel gebruik konden maken, werd aan de BESA-leden gevraagd om een bevraging in te vullen. 61 bedrijven vulden uiteindelijk de enquête in.

De resultaten van de BESA bevraging hieromtrent tonen het volgende:

35% van de bedrijven die de enquête invulden had in 2019 een jaaromzet van minder dan 450.000 EUR. 50% van de bedrijven zit qua omzet onder  1.125.000 EUR.

Bijna alle bedrijven hadden een omzetverlies van meer dan 60%. Veel bedrijven tekenden zelfs een omzetverlies op van meer dan 90%!

75% van de bedrijven heeft 5% of minder van zijn omzet gekregen in steunmaatregelen. Geen enkel van de bedrijven kon hiermee zijn vaste kosten dekken. Er is dus meer steun nodig.

Conclusie:

De globalisatiepremie is een goede maatregel maar veel eventleveranciers kunnen er geen aanspraak op maken omdat ze niet voldoen aan de omzetvoorwaarden voor de premie. De meeste bedrijven in de sector,  die vooral bestaat uit kleine en middelgrote ondernemingen, zijn gewoon te klein. Voor hen bestond er al het Vlaams Beschermingsmechanisme, dat door de overheid samen met de globalisatiepremie wordt beschouwd.

Indien ondernemingen telkens het maximum van het Vlaams beschermingsmechanisme zouden ontvangen kom je aan de volgende percentages aan steun.

De globalisatiepremie is bedoeld voor de grotere spelers in onze sector die tot nog toe proportioneel veel minder steun ontvangen hebben dan de kleinere vanwege de plafonds in het Vlaams Beschermingsmechanisme.

Ondanks deze steun kunnen de meeste bedrijven – groot én klein – met de huidige steunmaatregelen die ze ontvangen hun vaste kosten helemaal niet dekken. Ze hebben extra steun nodig, zeker nu er nog steeds geen perspectief is op een snelle heropstart. Samen met de Event Confederation blijven we ijveren voor verdere ondersteuning van onze bedrijven in de sector die zonder extra steun moeilijk of niet kunnen overleven.

Photo by Marten Newhall on Unsplash