Praktische tips voor je contractonderhandeling als freelancer

Praktische tips voor je contractonderhandeling als freelancer

woensdag 21 juni 2023

Een contract onderhandelen als freelancer is niet gemakkelijk. Vaak heb je tijdens zo'n onderhandeling een David tegen Goliath-gevoel. Onze partner Legal Freaks geeft je praktische tips.

Veel freelancers vragen zich af of het wel zin heeft om te onderhandelen, zeker als de opdrachtgever al heeft aangegeven dat er geen onderhandelingsmarge is. Maar het heeft absoluut wel zin om een grondige check te doen!

We helpen je graag op weg met een aantal praktische tips om te onderhandelen like a pro als freelancer.

Basis van een contract review: gezond verstand en begrijpend lezen

De basis van elke contract review is gezond verstand en ook begrijpend lezen. Lees het contract door en probeer de inhoud ervan te begrijpen. Verwarrende zinsconstructies, clausules die meermaals voorkomen in het contract maar in andere woorden, woorden die je niet begrijpt, enz. ... zijn allemaal aandachtspunten.

Soms zal je ook zien dat in het contract woorden voorkomen die helemaal niet courant zijn, zoals bijvoorbeeld surséance van betaling. Een typisch Nederlands begrip dat je wel eens ziet opduiken in een contract. Hoe dat komt? Omdat je contractspartij een copy paste heeft gemaakt van een Nederlandse template of misschien gewoon een Nederlands bedrijf is.

Vaak zijn clausules rond de duur van een overeenkomst erg onduidelijk opgesteld. Hetzelfde geldt voor beëindiging, of wie welke verantwoordelijkheden draagt. Zorg dat je begrijpt wat er staat én dat alles helder is geformuleerd. Is dat niet het geval? Vraag dan toelichting of vraag om clausules aan te passen. Het duidelijk en begrijpelijk opstellen van een beding is ook een wettelijke verplichting in contracten tussen ondernemingen.

Alles wat niet in het contract staat bestaat niet

Tijdens een contractonderhandeling gaan er vaak heel wat mails en telefoons over en weer. Jammer genoeg worden de gemaakte afspraken niet altijd opgenomen in het contract zelf.

Maar stel je nu eens voor dat je contactpersoon op een dag verandert van job, wat doe je dan met de mondelinge afspraken of afspraken die je hebt gemaakt per mail?

Zorg er dus voor dat alle afspraken die je maakt in je contract staan én ook omgekeerd dat je contract een juiste voorstelling is van de afspraken.  “In het contract staat betaling binnen 30 dagen, maar dat is onze uiterste termijn hoor. We zullen betalen binnen 14 dagen.” …. is niet ok! 14 dagen is 14 dagen, neem dit dan ook zo op in het contract.

Er is altijd onderhandelingsmarge

Soms zal je uit financiële noodzaak misschien niet anders kunnen dan een contract af te sluiten tegen voorwaarden die je zelf niet zo interessant vindt. Maar in alle andere gevallen: besef dat er altijd onderhandelingsmarge is!

Als een klant geïnteresseerd is om met jou samen te werken, dan is het zeker niet verkeerd om te onderhandelen over het contract (en niet enkel over je dagprijs!). Het komt bovendien veel professioneler over als je klant merkt dat je het contract hebt gelezen en minstens vragen durft stellen.

Heel vaak blijkt in de praktijk dat bij contracten waarvoor er zogezegd geen enkele onderhandelingsmarge was, die er wél blijkt te zijn op voorwaarde dat je goed argumenteert waarom je niet akkoord gaat met een clausule. Bijvoorbeeld: niet helder opgesteld, of niet in overeenstemming met wat gebruikelijk is in de eventsector.

You win some, you lose some

Een contractonderhandeling is vaak geven en nemen. Vooraleer je de onderhandeling aangaat, zorg je er best voor dat je een lijstje hebt gemaakt van de punten die voor jou cruciaal zijn.

Maak een oplijsting in volgorde van belangrijkheid, van meest belangrijk naar minder belangrijk. Duid ook aan welke punten echt non-negotiable zijn en zonder dewelke de deal niet kan doorgaan. Dat kan bijvoorbeeld een fee zijn van X EUR/dag of een niet al te streng niet-concurrentiebeding, enz. …

Probeer ook te begrijpen waarom bepaalde clausules zo belangrijk of “non-negotiable” zijn voor je contractspartij. Met die kennis kan je je contractspartij misschien overtuigen om akkoord te gaan met een andere formulering, een afzwakking in ruil voor iets anders.

Hou tijdens je onderhandeling ook een zicht op welke punten jij en je contractspartij beide al hebben toegegeven aan elkaar en communiceer hier ook duidelijk over. Besef dat ook voor je contractspartij een onderhandeling geven en nemen is.

Hulp nodig?

Heb je juridische hulp nodig bij het opstellen van je freelancerscontract, dan kan je terecht bij Freekje De Vidts van Legal Freaks. Neem gerust contact op voor meer informatie via hello@legalfreaks.be of 0487544807.

Legal Freaks is een juridisch advieskantoor voor freelancers. Het is hun missie om jou als ondernemer te empoweren met juridisch advies zodat jij met meer vertrouwen kan ondernemen. Legal Freaks geeft niet gewoon juridisch advies, zij willen jou ook de juridische inzichten brengen die je nodig hebt. Begrijpbaar, praktisch en hands-on juridisch advies is dan ook hun handelsmerk. Bovendien geniet je als BESA-lid ook van een mooie korting.

---

Image by jcomp on Freepik

Ander nieuws

image
WILM survey: welbevinden van vrouwen in de live muziekindustrie

4 december, 2023

Vrouwen in technische beroepen zijn ook in de eventsector een minderheid. W...
image
Nieuwe regeling voor jaarlijkse vakantie in 2024: overdracht van niet-opgenomen verlofdagen

29 november, 2023

Op dit moment geldt dat als een werknemer tijdens zijn vakantie ziek wordt,...
image
Koop nu je ticket voor Echo24 en geniet van de vroegboekkorting!

28 november, 2023

Schrijf je nu in voor Echo24, het event van de Event Confederation op 6 feb...
image
Walkies4Events Workshop Radiocommunicatie - 14 & 15/12

28 november, 2023

Wat kan je doen met radiocommunicatie en hoe gebruik je die walkie op de go...
image
Onderzoek: Inclusie in de context van muziekfestivals en events

22 november, 2023

5% ofwel meer dan een half miljoen van de Belgische bevolking vormt een onz...
image
Koop nu je ticket voor Echo24 en krijg een deel van je ticket terugbetaald!

19 november, 2023

De editie van 2023 was een daverend succes. We hopen je dus terug te zien o...
image
Memorandum voor een florerende eventsector

18 november, 2023

De verkiezingen van 2024 zijn niet meer zo veraf. Daarom hebben we samen me...
image
De Sint komt belastingvrij

17 november, 2023

Binnenkort is het weer geschenkentijd! Maar een geschenk is niet altijd een...