Podiumtechnicus is nu officieel een knelpuntberoep

Vlaanderen telt nu 234 knelpuntberoepen, 27 meer dan vorig jaar. Podiumtechnicus is één van de nieuwe knelpuntberoepen in de lijst. Het blijkt bijzonder uitdagend om deze vacatures ingevuld te krijgen.

Het is officieel: de eventsector staat voor het eerst in de knelpuntberoepenlijst die de VDAB elk jaar publiceert. De job van podiumtechnicus is één van de 27 nieuwe knelpuntberoepen die dit jaar aan de lijst werden toegevoegd. Daarmee staan er ondertussen 234 beroepen op de lijst en zijn we in Vlaanderen beland in een knelpunteconomie, dixit Vlaams minister van Werk en Economie Jo Brouns. 72% van alle vacatures blijken immers vacatures voor knelpuntberoepen.

Knelpuntberoepen zijn beroepen waarvoor werkgevers (nog) moeilijker geschikte werknemers vinden om de vacatures in te vullen. In de eventsector blijven de gevolgen van corona nog steeds voelbaar. Sectoren die gesloten waren, zoals die van ons, krijgen hun vacatures moeilijk opnieuw ingevuld omdat hun personeel ondanks het systeem van technische werkloosheid het zekere voor het onzekere nam en op zoek ging naar ander werk. De zoektocht naar technisch geschoold personeel blijft dus bijzonder uitdagend.

De Vlaamse overheid en de VDAB kijken vooral naar opleidingen en duaal leren om de problemen op te lossen, waarbij VDAB ervoor zorgt dat mensen de basis kennen van een beroep dat voor hen nieuw is, waarna het aan de werkgever is om de opleiding te voltooien op de werkvloer.

Opleidingen voor een knelpuntberoep zijn op dit moment al gratis bij de VDAB. Zo wordt in 2023 een opleiding tot assistent podiumtechnicus georganiseerd in Antwerpen en Kortrijk.

De lijst van knelpuntberoepen 2023: https://www.vdab.be/sites/default/files/media/files/Knelpuntberoepen2023.pdf

Meer info: https://www.vdab.be/trends/knelpuntberoepen

Photo by Diane Picchiottino on Unsplash