Oproep van de Event Confederation in het Vlaams Parlement

Oproep van de Event Confederation in het Vlaams Parlement

woensdag 28 oktober 2020

Bruno Schaubroeck was vorige week in naam van de Event Confederatie te gast in het Vlaams Parlement.

Bruno Schaubroeck was vorige week in naam van de Event Confederatie te gast in de Commissie Cultuur, Jeugd, Sport en Media van het Vlaams Parlement, waar gedebatteerd werd over een relanceplan voor de cultuur- en eventsector.

Je kan hieronder zijn uiteenzetting bekijken en lezen.

Hartelijk dank voor de uitnodiging in de commissie voor cultuur, jeugd, sport en media.

Inderdaad geen commissie voor ‘events’. Zelfs ‘hier’ bestaan we niet. Event is namelijk geen beroep. Het is een ‘bezigheid’ … Een bezigheid …  80.000 mensen. 3.000 bedrijven. Geen minister. Geen kabinet en dus ook geen budget, maar vooral geen perspectief.

Niet even, maar al 7 lange maanden, geen perspectief en geen bezigheid. Meer dan 200 slapeloze nachten! Telkens met enkele weken verlengd,en een beetje gesust met een copy-paste maatregel uit een andere sector.

Een voorbeeld is het Vlaams beschermingsmechanisme. Alle festivals en zomerevents die zouden plaatsvinden voor 1 augustus missen het Vlaams beschermingsmechanisme en de opvolger. Waarom? De referentieperiode die aangegeven wordt, valt na 1 augustus en dus 0 omzet in 2019 vergelijken met 0 omzet in 2020 is gelijk aan … geen steun.

Dergelijke zaken bewijzen dat u onze sector niet begrijpt.

Mensen in ziekenhuizen en woonzorgcentra zijn belangrijk, hun gezondheid is prioritair. En terecht. Maar kerngezonde, creatieve en hardwerkende mensen 7 maanden zonder enig perspectief thuis laten zitten, is ziekmakend, de gezondheid van onze mensen is óók uw prioriteit. 

Jullie hoorden allemaal de getuigenis van de Gentse DJ eerder deze week op StuBru? 

We zijn een sector die graag helpt! We spraken de voorbije dagen met kabinet van Minister Crevits in verband met de extra hulp voor de zorgsector. De oproep naar onze sector is deze morgen vertrokken. We gaan doen wat we kunnen. 

Maar we kunnen nog helpen. Jongeren volgen de traditionele media niet meer; die jongeren kennen wij en we willen met onze sector actief communiceren met deze doelgroep.  

Niet alleen over het opvolgen van corona-maatregelen of het downloaden van de coronalert-app maar ook om hén hoop te geven. Geef de bevolking daarom hoop op beterschap. Heb het niet steeds over het probleem, maar maak hen onderdeel van de oplossing. Beloof hen dat het doek in het theater weer zal open gaan, dat het publiek weer om bissen zal mogen schreeuwen, dat we samen een pint gaan drinken op een festivalwei, dat het personeel ooit terug mag gaan feesten, we weer mogen gaan rondneuzen op beurzen, etc. Beloof hen dat de eventsector er nog zal zijn volgend jaar!

Beste politiek, dat is jullie werk! Verkozen door en voor hét volk. En jullie zitten niét technisch werkloos thuis.

Elke kiezer en elke politicus - links of rechts, ten noorden of ten zuiden van dit land heeft nood aan events en cultuur. Is het niet daar dat u uw kiezers ontmoet?

Wij zijn die event-ondernemers, wij zijn KMO’s, wij zijn soms cultuur, soms toerisme, maar ook sport, en ook maatschappelijk welzijn maar vooral volksgezondheid !

Daarom roepen wij u nu op om unaniem  - en over de partijgrenzen heen - een resolutie te stemmen voor een structureel reconversieplan.

Beste politici, we hoorden federaal Premier De Croo beloven ‘we laten niemand los’, nu is hét moment om Vlaams en federaal samen te werken,  een oplossing op lange termijn uit te werken en zo een toekomst te verzekeren. 

We vragen alle partijen een resolutie op te stellen met volgende 5 pijlers: 

Structurele financiële steunmaatregelen op maat van de bedrijven: Onze sector wordt getrokken door grote bedrijven en is piramidaal gestructureerd. De huidige maatregelen helpen onze sector niet vooruit. De top 20% van de bedrijven in onze sector zorgt voor 78% van de totale omzet.  Neem pro- en retroactief steunmaatregelen op maat van onze bedrijven en verleng de maatregelen waar we iets aan hebben. De studie die Deloitte uitvoerde toonde aan dat onze sector dit jaar alleen al nood heeft aan €777 miljoen euro. U kunt mentale rust aan die ondernemers en medewerkers geven.

Bescherm de concurrentiepositie van onze bedrijven: Nederlandse collega’s hebben nu al de garantie gekregen op hulp toegezegd gekregen tot zomer 2021. Hun huidige financiële hulpmaatregelen liggen maar liefst 21 keer hoger dan Vlaamse bedrijven en hun personeel mag tijdens de technische werkloosheid gewoon blijven werken. Schrik niet als bedrijven straks verhuizen. Paradepaardjes staan op het punt om te delokaliseren.

Gepassioneerde medewerkers, freelancers en kwetsbare payrollers zullen de eerste en grootste slachtoffers zijn. In plaats van export wordt het dan import. Medeleven betuigen, beste politici, zal te laat zijn. Zeg op dat moment niet dat u het niet wist.

Banken & Verzekeringssector: Banken en verzekeringen gebruiken onze sector graag en gretig  als marketing/sponsorplatform om hun klanten te entertainen. Wij vragen een bevriezing van de afbetaling van kredieten en rente tot minimum september 2021 voor de gezonde bedrijven in onze sector.

Bedrijven moeten zich kunnen converteren naar de nieuwe realiteit: Bedrijven die willen stoppen in onze sector en andere markten opzoeken moeten hierbij gesteund en geholpen worden. 

Toon het voorbeeld als overheid: Geef het goede voorbeeld en beloof uw bevolking ontspanning van zodra we een betere fase van deze crisis ingaan, organiseer als overheid feesten en zorg ervoor dat er zo snel mogelijk opnieuw events kunnen en mogen doorgaan.

Tot slot wil ik me richten tot iedereen in onze sector:

Hou moed. Bel uw collega’s vandaag nog. Steun en help elkaar. Het is nodig. The show will be back, the show will go on.

Tot nu toe was het voor de eventsector ‘Hoop doet leven’, alleen weten we ondertussen dat je met ‘hoop’ geen boterham kan beleggen.

We rekenen op uw reactie. Niet morgen, vandaag!

Ik dank u.

Namens de Event Confederatie,

Ander nieuws

image
WILM survey: welbevinden van vrouwen in de live muziekindustrie

4 december, 2023

Vrouwen in technische beroepen zijn ook in de eventsector een minderheid. W...
image
Nieuwe regeling voor jaarlijkse vakantie in 2024: overdracht van niet-opgenomen verlofdagen

29 november, 2023

Op dit moment geldt dat als een werknemer tijdens zijn vakantie ziek wordt,...
image
Koop nu je ticket voor Echo24 en geniet van de vroegboekkorting!

28 november, 2023

Schrijf je nu in voor Echo24, het event van de Event Confederation op 6 feb...
image
Walkies4Events Workshop Radiocommunicatie - 14 & 15/12

28 november, 2023

Wat kan je doen met radiocommunicatie en hoe gebruik je die walkie op de go...
image
Onderzoek: Inclusie in de context van muziekfestivals en events

22 november, 2023

5% ofwel meer dan een half miljoen van de Belgische bevolking vormt een onz...
image
Koop nu je ticket voor Echo24 en krijg een deel van je ticket terugbetaald!

19 november, 2023

De editie van 2023 was een daverend succes. We hopen je dus terug te zien o...
image
Memorandum voor een florerende eventsector

18 november, 2023

De verkiezingen van 2024 zijn niet meer zo veraf. Daarom hebben we samen me...
image
De Sint komt belastingvrij

17 november, 2023

Binnenkort is het weer geschenkentijd! Maar een geschenk is niet altijd een...