Nu nog het covid-safe ticket …

Vanaf vorige week is ook in ons land het Europees coronacertificaat beschikbaar zodat we deze zomer zonder problemen kunnen reizen. Voor festivals en andere grote evenementen komt er iets gelijkaardigs.

Vanaf 1 juli kan je gebruik maken van het Europees coronacertificaat om te kunnen reizen. Dat certificaat bewijst dat je gevaccineerd bent, dat je negatief getest bent met een PCR-test of dat je COVID-19 hebt gehad. Deze gegevens zijn beschikbaar via een app op je telefoon.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke vertelde vorige week tijdens een radio-interview dat er iets gelijkaardigs komt in België voor festivals en andere grote evenementen: het covid-safe ticket. Daar was al sinds mei sprake van maar nu, met de festivalzomer voor de deur, wordt ook dat concreet. Vanaf mid augustus mogen grote evenementen immers weer worden georganiseerd terwijl we op dat moment misschien nog niet de magische grens van 70% vaccinatiegraad hebben bereikt.

De regel zal daarom zijn dat je voor een groot festival gedurende twee weken volledig gevaccineerd moet zijn, je minstens 72 uur van tevoren een negatieve PCR-test (dus geen sneltest of zelftest) hebt afgelegd en dat je – als bewijs van immuniteit – je niet langer dan 6 maand geleden een positieve coronatest hebt afgelegd. Als dat niet zo zou zijn, moet je op het terrein van het evenement in kwestie meteen getest worden, anders kom je er niet in.

Het systeem van de covid-safe tickets is tijdelijk en blijft waarschijnlijk gelden tot eind september. Het wordt duidelijk onderscheiden van het Europese coronacertificaat dat langer in stand gehouden zal worden. Hoe het covid-safe ticket er precies gaat uitzien is wel nog niet helemaal duidelijk. Wordt vervolgd!

Luister hier naar het gesprek dat Michèle Cuvelier van Studio Brussel hierover had met Minister Vandenbroucke: https://stubru.be/luister/select/michele-cuvelier/minister-vandenbroucke-er-komt-een-covidsafe-ticket-voor-festivals

Meer info over de Covid Safe app: https://covidsafe.be/

Photo by Aranxa Esteve on Unsplash