Voorstel tot steunmaatregelen aan de evenementensector

Voorstel tot steunmaatregelen aan de evenementensector

De sector werd als eerste hard getroffen door de veiligheidsmaatregelen die door de overheden genomen werden in de context van het coronavirus. Alle evenementen moesten onmiddellijk stopgezet worden. De bedrijven in onze sector hebben meteen hun verantwoordelijkheid genomen.

Dit maakt wel dat 80.000 mensen in deze sector onmiddellijk zonder werk (en inkomsten) vielen, en niemand weet op dit ogenblik hoe lang dat nog zal duren.

Onze sector is piramidaal gestructureerd, waardoor het sneeuwbaleffect in onze sector zeer groot is. De annulering van 1 evenement treft meteen alle betrokken bedrijven die dit evenement mee organiseren: van de organisatoren tot cateraars, techniekers, crew, freelancers, tot de werkstudent achter de bar.

Onze sector is verder sterk seizoensgebonden: voorjaar, zomer en najaar. Gezien de maatregelen rond het coronavirus, kijkt onze sector nu al aan tegen een verlies van werk en inkomsten van het voorjaar en zomerseizoen.

De geschatte werkloosheidsduur ligt nu al hoger dan 6 maanden.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat als Covid-19 achter de rug is en het leven terug op gang komt, de eventsector nog maanden zal nodig hebben om opnieuw te kunnen opstarten. De reden voor deze vertragende factor is de tijd die er nodig is tussen de briefing van klanten, het voorbereiden en opbouwen van het evenement zelf.

Onze sector bestaat uit 80.000 werkenden, actief in grote en kleine bedrijven, als werknemer, zelfstandige, via payrolling enz.
Bovenstaande specifieke omstandigheden zorgen ervoor dat onzekerheid mbt de mogelijke heropstart, de onzekerheid mbt de maatregelen vanuit de overheden en de onzekerheid mbt de economische gevolgen na de heropstart (recessie ?) ervoor zorgen dat onze sector structurele maatregelen nodig zal hebben voor het overleven van deze crisis.