Nieuwe quarantaineregels vanaf 10 januari

De ministers van volksgezondheid beslisten gisteren om de quarantaineregels vanaf 10 januari te versoepelen. Personen die recent werden gevaccineerd moeten niet meer in quarantaine na een hoogrisicocontact. Dat is goed nieuws voor onze bedrijven!

Mensen die al een boosterprik hebben gehad, moeten na een hoogrisicocontact niet meer in quarantaine en moeten dus niet meer getest worden. Voorzichtigheid blijft wel geboden en het dragen van een mondmasker op sommige plaatsen blijft verplicht.

Mensen die onlangs een tweede prik hebben gekregen, moeten ook niet meer in quarantaine. Deze maatregel is vooral belangrijk voor o.a. de scholen, aangezien er de komende weken veel kinderen gevaccineerd worden tegen Covid-19.

Als je nog geen boosterprik hebt gekregen en je tweede vaccinatie meer dan vijf maanden geleden is, moet je na een hoogrisicocontact minstens 3 dagen in quarantaine. Vanaf dag 4 mag je weer buiten, mits je voorzichtig blijft en telkens een zelftest doet, en dat tot de 10de dag na het hoogrisicocontact.

Ben je niet gevaccineerd, dan verandert er niets voor jou. Je moet een PCR-test laten uitvoeren op de eerste en op de zevende dag na een hoogrisicocontact. Ondertussen moet je in quarantaine.

De regels voor mensen met symptomen blijven ongewijzigd. Je moet een test uitvoeren en een quarantaineperiode in acht nemen totdat het resultaat van de test gekend is.

Tot slot kunnen mensen die nagenoeg geen symptomen vertonen en geen koorts hebben na een coronabesmetting nu na zeven dagen uit quarantaine in plaats van tien dagen.

Photo by Clément Falize on Unsplash