Nieuwe CAO met meer flexibiliteit voor PC 126

Het paritair comité voor de stoffering en de houtbewerking PC 126, waar ook een heleboel eventbedrijven onder ressorteren, sloot een nieuw akkoord af voor de periode 2023-2024.

Traditiegetrouw onderhandelen vakbonden en werkgevers om de 2 jaar een nieuw akkoord over de arbeids- en loonvoorwaarden. Deze maand wordt de nieuwe CAO voor het paritair comité voor de stoffering en de houtbewerking PC 126 getekend.

Onder het PC 126 vallen ook een heleboel standenbouwers & decorateurs die atypisch zijn voor de rest van de sector van de stoffering en de houtbewerking. Gezien de aard van onze sector, hebben onze bedrijven nood aan flexibiliteit. Met die nood werd rekening gehouden in de nieuwe CAO.

  • De werktijd werd uitgebreid naar het wettelijk maximum van 12 uren per dag.
  • Er wordt geen beperking van de wekelijkse werktijd meer opgelegd, wat wil zeggen dat tot 84 uren per week gewerkt kan worden (rekening houdend met een maximum van 12 uren per dag).
  • Compensatie van uren wordt gerekend op jaarbasis.

Bedrijven kunnen dit echter niet zomaar eenzijdig opleggen aan hun werknemers. Er moet hierover op bedrijfsniveau een akkoord gesloten worden.

Een update hieromtrent volgt na de ondertekening van de nieuwe CAO later deze maand.

Photo by Jonny Gios on Unsplash