Niet voor herhaling vatbaar!

Niet voor herhaling vatbaar!

dinsdag 02 mei 2023

Voor Event Confederation - en ook voor ons - is een situatie als de rave in Brustem onaanvaardbaar. Ook wij houden van het organiseren van feesten, maar niet op deze manier.

Organisatoren en toeleveranciers worden geacht een waslijst van reglementen te respecteren. Geluidsnormen in toom houden, indoor luchtkwaliteit verzekeren, herbruikbare bekers gebruiken, voedselveiligheid garanderen, mobiliteitsplannen voorzien, veiligheids- & noodplannen beschikbaar hebben, toegangscontroles inrichten, gescheiden afvalinzameling garanderen, dit alles met respect voor natuur & omgeving, een plan voor grensoverschrijdend gedrag, een plan voor de aanpak van drugs- & alcoholmisbruik, crowd control, publieksmonitoring, communicatie & overlastbeperking voor buurtbewoners, medische ondersteuning, respect voor de wetgeving rond personeel en vrijwilligerswerking, security, BTW en belastingen, keuringen allerhande, … Voor wie een evenement wil organiseren ligt de lat bijzonder hoog, zowel voor de professionele als de vrijwillige organisator en toeleverancier.

Door een initiatief als de rave in Brustem te lang te tolereren, lijkt de overheid wel twee maten en twee gewichten te hanteren, en dat kan niet voor Event Confederation. Het is zelfs onaanvaardbaar. De veiligheidsdiensten hebben zeer waarschijnlijk gelijk dat een dergelijk groot terrein niet kan worden ontruimd, maar het had wel veel sneller kunnen stilgelegd worden. Dan had het terrein en de omgeving rustig leeggelopen in de uren daarop. Door het op zijn beloop te laten werd zelfs nog een aanzuigeffect gecreëerd en de overlast en schade nog vergroot.

Door dit te laten gebeuren, verliest de overheid ook haar autoriteit. Hoe gaan politie en controlerende administraties de komende maanden afspraken laten respecteren? Een einduur laten respecteren, een geluidsnorm controleren, torenhoge boetes voor een ontbrekende afvalbak, … Het is duidelijk niet voor iedereen van tel.

De eisen die aan een organisator worden gesteld zijn talrijk en hebben elk een gegronde reden en een specifiek doel. Prima wat ons betreft, maar dat moet dan wel voor iedereen gelden. Deze rave zet de sector in een kwaad daglicht terwijl de eventsector er helemaal niet bij betrokken is. Als we een florerende eventsector willen behouden en verder laten groeien in dit land, moeten we de waslijst van eisen en normen ook door iedereen laten respecteren.

Ander nieuws

image
WILM survey: welbevinden van vrouwen in de live muziekindustrie

4 december, 2023

Vrouwen in technische beroepen zijn ook in de eventsector een minderheid. W...
image
Nieuwe regeling voor jaarlijkse vakantie in 2024: overdracht van niet-opgenomen verlofdagen

29 november, 2023

Op dit moment geldt dat als een werknemer tijdens zijn vakantie ziek wordt,...
image
Koop nu je ticket voor Echo24 en geniet van de vroegboekkorting!

28 november, 2023

Schrijf je nu in voor Echo24, het event van de Event Confederation op 6 feb...
image
Walkies4Events Workshop Radiocommunicatie - 14 & 15/12

28 november, 2023

Wat kan je doen met radiocommunicatie en hoe gebruik je die walkie op de go...
image
Onderzoek: Inclusie in de context van muziekfestivals en events

22 november, 2023

5% ofwel meer dan een half miljoen van de Belgische bevolking vormt een onz...
image
Koop nu je ticket voor Echo24 en krijg een deel van je ticket terugbetaald!

19 november, 2023

De editie van 2023 was een daverend succes. We hopen je dus terug te zien o...
image
Memorandum voor een florerende eventsector

18 november, 2023

De verkiezingen van 2024 zijn niet meer zo veraf. Daarom hebben we samen me...
image
De Sint komt belastingvrij

17 november, 2023

Binnenkort is het weer geschenkentijd! Maar een geschenk is niet altijd een...