Na Tetra komt nu de Brusselse Tetra+ premie

In navolging van de Tetrapremie heeft deze nieuwe premie betrekking op Brusselse ondernemingen die actief zijn in de sector van de discotheken, de restaurants en cafés en sommige van hun leveranciers, de evenementen, de cultuur, het toerisme, de sport en de taxi’s. Er zijn belangrijke wijzigingen tegenover zijn voorganger: een openstelling van de premie voor ondernemingen met een omzetverlies van 25% en de mogelijkheid om hun rekeningen en balansen bij te werken.

Na de Tetrapremie, die aan te vragen was tot 19 mei ll., komt de Brusselse overheid nu met een opvolger: de Tetra+ premie. Er zijn wel een aantal belangrijke verschillen met zijn voorganger:

  • Voor de berekening van de VTE's wordt de sociale balans van 2019 in aanmerking genomen zoals die is gepubliceerd bij de NBB op de datum van inwerkingtreding van het besluit betreffende de Tetra+-premie. Zorg er dus voor om zo snel mogelijk de sociale balans correct te publiceren!
  • Ondernemingen die vóór 2019 zijn ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen en die tijdens de referentieperiode 25% tot 39,99% van hun omzet verloren hebben, hebben recht op het forfaitbedrag waarin de Tetrapremie voorziet.
  • Ondernemingen die in de KBO zijn ingeschreven in 2019 en 2020 moeten geen bepaalde omzetdrempel bereikt hebben om deze premie te kunnen ontvangen. Voor ondernemingen die vóór 2019 zijn ingeschreven blijft de minimumjaaromzet van 2019 daarentegen gelden om de premie te kunnen krijgen.
  • Voor de ondernemingen in een btw-eenheid wordt de omzet van het lid van de btw-eenheid dat de premieaanvraag heeft ingediend in aanmerking genomen voor de berekening van het bedrag van die eenheid.
  • De premie wordt uitgebreid naar de taxisector (code NACE btw 49.320).

De omzet zal worden bepaald op basis van de gegevens die opgenomen zijn in de ontvangstbewijzen van de btw-aangiften die uiterlijk van 19 april 2021 dateren. Een onderneming in een btw-eenheid moet een attest bezorgen van een gecertificeerde expert-boekhouder, een gecertificeerde fiscale adviseur of een ondernemingsrevisor.

De Tetra+ premie zal binnen enkele dagen beschikbaar zijn.

Afbeelding van Tumisu via Pixabay