Indexering vrijwilligersvergoeding

Grote publieksevents werken nogal eens met vrijwilligers. Het maximumbedrag van de vrijwilligersvergoeding wordt elk jaar geïndexeerd. Dat geldt ook voor de kleine vergoedingsregeling voor artiesten. Met welke maxima je in 2022 rekening moet houden lees je hier.

Vrijwilligers kunnen dit jaar tot 36,11 EUR per dag verdienen. Op jaarbasis kan je met de vrijwilligersvergoeding dus maximaal 1.444,52 EUR per persoon verdienen. Daarbovenop kan je eventueel ook een forfaitaire kilometervergoeding krijgen van 0,3707 EUR per kilometer (bedrag geldig tot en met 30 juni 2022).

Al wie artistieke prestaties levert en in het bezit is van de kunstenaarskaart kan ook werken met de KVR (kleine vergoedingsregeling voor artiesten). In 2022 mag je zo tot 134,63 EUR per opdracht per dag verdienen. Die limiet is persoonlijk. Als je met meer personen samenwerkt, bijvoorbeeld in een band met vier personen, dan kan je samen tot  vier maal dat bedrag verdienen. Je moet ook rekening houden met het maximumbedrag dat je jaarlijks mag verdienen met de KVR. In 2022 is dat 2.692,64 EUR.

Bij de KVR kan je geen forfaitaire kilometervergoeding krijgen, aangezien die kostenvergoeding wordt geacht alle kosten te dekken die je zou maken bij het uitvoeren van de artistieke prestatie.

Deze maxima gelden tot en met 31 december 2022.

Zowel de KVR als de vrijwlligersvergoeding zijn kostenvergoedingen. Je moet er dus geen belastingen of sociale bijdragen op betalen. Dat is mooi meegenomen als bijverdienste, maar je bouwt er geen rechten zoals pensioen of werkloosheidsuitkering mee op. 

Meer info:

Photo by Liza Summer from Pexels