Het grootste LED-scherm ter wereld pakt uit met spectaculaire AI-kunst

Het grootste LED-scherm ter wereld pakt uit met spectaculaire AI-kunst

donderdag 21 september 2023

Het grootste LED-scherm ter wereld staat in LA en is nu het canvas voor een gigantisch AI-kunstwerk van kunstenaar Refik Anadol. Zijn generatieve AI-kunst is een fascinerende samensmelting van technologie en kunst.

Digitaal kunstenaar Refik Anadol heeft sinds 1 september de Las Vegas Sphere omgetoverd tot ‘s werelds grootste generatieve AI-kunstwerk. De 100m hoge koepel van de gloednieuwe eventlocatie is vier maanden lang het spectaculaire canvas voor Anadols “Machine Hallucinations: Sphere”, een fascinerende samensmelting van technologie en kunst. Hij is de eerste van een reeks opeenvolgende artiesten die de koepel gaan gebruiken als “doek” voor hun werk.

De buitenkant van het futuristisch ogende gebouw, of de "Exosphere" zoals het officieel wordt genoemd, is een programmeerbaar LED-scherm van 580.000 vierkante meter dat door opeenvolgende artiesten zal worden gebruikt als een 360-graden canvas. De Exosphere heeft een indrukwekkende configuratie, bestaande uit ongeveer 1,2 miljoen LED-pucks, gelijkmatig verdeeld met telkens acht inch ertussen. Elke puck is uitgerust met 48 individuele LED-diodes die maar liefst 256 miljoen verschillende kleuren kunnen weergeven. Het is daarmee het grootste LED-scherm ter wereld!

Anadol maakte voor dit generatieve werk gebruik van openbaar beschikbare gegevens en algoritmen voor machine learning om grootschalige geanimeerde abstracties te maken, gebaseerd op de natuur, de ruimte en de stad. Het werk bestaat uit twee “hoofdstukken”, die verschillende keren na elkaar worden afgespeeld, telkens op verschillende snelheden en met elke keer andere vormen en kleuren. Het eerste hoofdstuk maakt gebruik van ongeveer 1,1 miljoen publiek beschikbare beelden die zijn gemaakt door satellieten en ruimtevaartuigen, waaronder het internationale ruimtestation en de Hubble-telescoop van NASA. Het tweede hoofdstuk maakt gebruik van ongeveer 300 miljoen publiekelijk beschikbare beelden van flora en fauna uit nationale parken over de hele wereld en van datasets over wind, vlaagsnelheden, neerslag en luchtdruk die zijn verzameld met windsensoren in Las Vegas.

Sphere Entertainment beschrijft de Sphere als "een entertainmentmedium van de volgende generatie, met geavanceerde technologieën die de toekomst van entertainment opnieuw definiëren”. Op 4 juli ging het gebouw voor het eerst live met een show waarin de technische mogelijkheden meteen werden getoond aan het publiek. Op 29 september opent de nieuwe eventtempel met o.a. de nieuwe show van U2.

Meer info over de Sphere en de technologie die wordt gebruikt: https://www.reviewjournal.com/entertainment/the-sphere-everything-you-need-to-know/

---

Foto: Sphere Entertainment

Ander nieuws

image
WILM survey: welbevinden van vrouwen in de live muziekindustrie

4 december, 2023

Vrouwen in technische beroepen zijn ook in de eventsector een minderheid. W...
image
Nieuwe regeling voor jaarlijkse vakantie in 2024: overdracht van niet-opgenomen verlofdagen

29 november, 2023

Op dit moment geldt dat als een werknemer tijdens zijn vakantie ziek wordt,...
image
Koop nu je ticket voor Echo24 en geniet van de vroegboekkorting!

28 november, 2023

Schrijf je nu in voor Echo24, het event van de Event Confederation op 6 feb...
image
Walkies4Events Workshop Radiocommunicatie - 14 & 15/12

28 november, 2023

Wat kan je doen met radiocommunicatie en hoe gebruik je die walkie op de go...
image
Onderzoek: Inclusie in de context van muziekfestivals en events

22 november, 2023

5% ofwel meer dan een half miljoen van de Belgische bevolking vormt een onz...
image
Koop nu je ticket voor Echo24 en krijg een deel van je ticket terugbetaald!

19 november, 2023

De editie van 2023 was een daverend succes. We hopen je dus terug te zien o...
image
Memorandum voor een florerende eventsector

18 november, 2023

De verkiezingen van 2024 zijn niet meer zo veraf. Daarom hebben we samen me...
image
De Sint komt belastingvrij

17 november, 2023

Binnenkort is het weer geschenkentijd! Maar een geschenk is niet altijd een...