Het grootste LED-scherm ter wereld pakt uit met spectaculaire AI-kunst

Het grootste LED-scherm ter wereld staat in LA en is nu het canvas voor een gigantisch AI-kunstwerk van kunstenaar Refik Anadol. Zijn generatieve AI-kunst is een fascinerende samensmelting van technologie en kunst.

Digitaal kunstenaar Refik Anadol heeft sinds 1 september de Las Vegas Sphere omgetoverd tot ‘s werelds grootste generatieve AI-kunstwerk. De 100m hoge koepel van de gloednieuwe eventlocatie is vier maanden lang het spectaculaire canvas voor Anadols “Machine Hallucinations: Sphere”, een fascinerende samensmelting van technologie en kunst. Hij is de eerste van een reeks opeenvolgende artiesten die de koepel gaan gebruiken als “doek” voor hun werk.

Je dient statistics, marketing cookies te accepteren om deze content te kunnen bekijken.

De buitenkant van het futuristisch ogende gebouw, of de “Exosphere” zoals het officieel wordt genoemd, is een programmeerbaar LED-scherm van 580.000 vierkante meter dat door opeenvolgende artiesten zal worden gebruikt als een 360-graden canvas. De Exosphere heeft een indrukwekkende configuratie, bestaande uit ongeveer 1,2 miljoen LED-pucks, gelijkmatig verdeeld met telkens acht inch ertussen. Elke puck is uitgerust met 48 individuele LED-diodes die maar liefst 256 miljoen verschillende kleuren kunnen weergeven. Het is daarmee het grootste LED-scherm ter wereld!

Anadol maakte voor dit generatieve werk gebruik van openbaar beschikbare gegevens en algoritmen voor machine learning om grootschalige geanimeerde abstracties te maken, gebaseerd op de natuur, de ruimte en de stad. Het werk bestaat uit twee “hoofdstukken”, die verschillende keren na elkaar worden afgespeeld, telkens op verschillende snelheden en met elke keer andere vormen en kleuren. Het eerste hoofdstuk maakt gebruik van ongeveer 1,1 miljoen publiek beschikbare beelden die zijn gemaakt door satellieten en ruimtevaartuigen, waaronder het internationale ruimtestation en de Hubble-telescoop van NASA. Het tweede hoofdstuk maakt gebruik van ongeveer 300 miljoen publiekelijk beschikbare beelden van flora en fauna uit nationale parken over de hele wereld en van datasets over wind, vlaagsnelheden, neerslag en luchtdruk die zijn verzameld met windsensoren in Las Vegas.

Je dient statistics, marketing cookies te accepteren om deze content te kunnen bekijken.

Sphere Entertainment beschrijft de Sphere als “een entertainmentmedium van de volgende generatie, met geavanceerde technologieën die de toekomst van entertainment opnieuw definiëren”. Op 4 juli ging het gebouw voor het eerst live met een show waarin de technische mogelijkheden meteen werden getoond aan het publiek. Op 29 september opent de nieuwe eventtempel met o.a. de nieuwe show van U2.

Meer info over de Sphere en de technologie die wordt gebruikt: https://www.reviewjournal.com/entertainment/the-sphere-everything-you-need-to-know/

Foto: Sphere Entertainment