Het FTI Slotfestival in Antwerpen: een schot in de roos!

Het FTI Slotfestival in Antwerpen: een schot in de roos!

dinsdag 02 april 2024

Van 15 tot 24 maart 2024 stond Vlaanderen helemaal in het teken van Flanders Technology & Innovation, twee weken waarin ook de Vlaamse eventscene zich van haar beste kant liet zien, met als apotheose het slotfestival in Antwerpen. Een heleboel BESA-leden zetten hun beste beentje voor om dit technologiefeest in het Sportpaleis mee op poten zetten!

Tien dagen lang stond Vlaanderen in het teken van Technologie en Innovatie, met in alle provincies een heus FTI Festival, een belevenis voor iedereen. Ook het grote slotfestival in Antwerpen was een schot in de roos. Het Sportpaleis en de Lotto Arena stonden tjokvol interessante doe- en ontdek-dingen voor klein en groot. In alle hoeken en gaten van de bekende sport- en muziektempel viel wat te beleven!

Dat het event zo’n succes werd, is ook te danken aan zowat de hele Vlaamse eventscene die er op de ene of de andere manier bij betrokken was. Was het niet bij één van de festivals in één van de provinciehoofdsteden, dan was het wel hier bij het slotfestival in Antwerpen. En het was ook fijn om te zien hoeveel Vlaamse event agencies hier hebben samengewerkt om er iets moois van de maken. “Een heuse Pax event”, hoorden wij iemand zeggen, en dat was het ook. De event agencies CityCubes en Sylvester maakten er iets heel moois van, met de hulp van een heleboel leveranciers waaonder ook heel wat BESA-members: 360 Events (stellingen), ADC Productions (techniek Google dinner), ACEG (keuringen), bematrix (structuren), Birgit Walraet (productie FTI Job Fair), Co-Motion (hostessen), Coverflooring (tapijt), Hels (helping hands), Jill Vlaeminck (productie Google Dinner), Maat Events/Icarus Event Control (security), Phlippo Productions & ASP Group (schermen, techniek), S-Kwadraat (algemene productie), Showtex (doeken), Stageco (podiumconstructies), The Powershop (stroomverdeling), Total-E (printwerk & structuren), Tweepuntnul (hostessen), ... en hopelijk zijn we niemand vergeten.

In het Sportpaleis lieten bedrijven zoals het Antwerps Havenbedrijf zien welke innovatieve technologieën nu al gebruikt worden in hun dagelijkse werking. VITO - de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek - toonde de baanbrekende projecten waarmee het Vlaanderen ieen duurzame toekomst wil geven. We kregen een preview van de prestigieuze Einstein telescoop, Europa’s meest geavanceerde observatorium voor zwaartekrachtsgolven dat wordt gebouwd op het drielandenpunt tussen Vlaanderen, Nederland en Duitsland.

Technopolis en Nerdland lieten met hands on workshops voor kinderen zien dat technologie en innovatie heus niet ingewikkeld moeten zijn. En een hoop enthousiaste kindere en hun ouders zakten af naar Antwerpen voor het allereerste First Lego League Championship.

Buiten kon je terecht voor heuse dronewedstrijden. Je kon er ook de grote politiedrones en andere technologische snufjes komen bekijken die de politie in haar arsenaal heeft zitten.

Copyright: info@ervstudios.be
Photographer: @vormkrijger | Copyright: @vormkrijger
Photographer: @vormkrijger | Copyright: @vormkrijger

De Lotto Arena was dan weer het terrein van de Industrietop die zaterdagochtend aan het slotfestival was gekoppeld en waar meer dan 400 Vlaamse captains of industry hun opwachting maakten voor een stand van zaken inzake innovatie en technologie in het Vlaamse bedrijfsleven.

De rest van het weekend kon je hier terecht voor de meest uiteenlopende TED-stijl talks over allerhande topics zoals AI en de impact daarvan, innovaties en het gebruik van techologie in de kunst en mode, het onderwijs van de toekomst, enz. ... Lieven Scheire en de ploeg van Nerdland maakten er zaterdag hun opwachting en op zondag lieten Tom Waes en zijn kompanen van Kamp Waes het auditorium vol lopen voor een zeer gesmaakte tussenkomst.

Daarnaast kon je er ook komen ontdekken hoe zelfs in de mode - een typisch Antwerps onderwerp - technologie en innovatie zorgen voor een bloeiende business. ‘s Avonds werd plaats geruimd voor een speciaal Google diner en op zondag een speciale live opname van de Nerdland podcast. En natuurlijk werden er ook de FTI Awards uitgereikt.

Copyright: geoffrey tolaro
Photographer: @vormkrijger | Copyright: @vormkrijger
Photographer: @vormkrijger | Copyright: @vormkrijger

In het Hospitality Center konden bedrijven zich in de FTI Job Fair voorstellen aan geïnteresseerde kandidaten op zoek naar de technologiejob van hun leven. Ook verschillende hogescholen met technologische en wetenschappelijke opleidingen vonden er een stek. BESA-members bematrix en Total-E, die Jobfair hebben opgebouwd, lieten daar zien dat een beurs er ook sexy kan uitzien!

Op de tweede verdieping kon je een kijkje nemen in het decor van de laatste aflevering van het populaire televisieprogramma “De Code van Coppens” en je onderdompelen in de gamingwereld, naast de entertainment tech nog een peiler van het FTI programma. Verschillende independent game developers lieten er hun creaties zien en dankzij de Digital Arts & Entertainment studenten van Howest kon je live zien hoe een game ontwikkeld wordt. En natuurlijk kon je er je favoriete games komen spelen!

Photographer: @vormkrijger | Copyright: @vormkrijger
Photographer: geoffrey tolaro | Copyright: geoffrey tolaro
Photographer: @vormkrijger | Copyright: @vormkrijger

Het hele weekend liet een constante stroom van bezoekers zien dat de interesse in wetenschap en technologie helemaal geen ver van mijn bed show is voor veel Vlamingen. Ondanks het slechte weer kwamen duizenden mensen naar de koekenstad afgezakt om te zien hoe de toekomst van Vlaanderen er uit kan zien. En die is hoopvol!

---

Foto’s: FTI.

Ander nieuws

image
Auvicom viert 50 jaar audiovisueel vakmanschap

11 april, 2024

Vorige week was het feest: BESA member Auvicom vierde haar gouden jubileum!...
image
Pimp your garden met de stockverkoop van Fabula Productions

10 april, 2024

Nu de lentezon eidelijk van de partij is, is het tijd om aan je terras te d...
image
ACEG shirtsponsor van eersteklasser KRC Genk

9 april, 2024

Wie op 1 april naar de Pro League voetbalwedstrijd KRC Genk-Union keek, had...
image
Het Belgische BattleKart wint felbegeerde AV Project of the Year Award op ISE2024

8 april, 2024

Panasonic kondigt trots aan dat Battlekart, de succesvolle franchise die Pa...
image
Tomorrowland start feestjaar met unieke expo

4 april, 2024

Tomorrowland bestaat dit jaar twintig jaar en dat moet uiteraard gevierd wo...
image
Event Confederation Livestream: “Hoe zet je je eventbedrijf in de kijker als aantrekkelijke werkgever”

3 april, 2024

Dat het geen sinecure is om goed personeel te vinden om onze bedrijven te k...
image
Het FTI Slotfestival in Antwerpen: een schot in de roos!

2 april, 2024

Van 15 tot 24 maart 2024 stond Vlaanderen helemaal in het teken van Flander...
image
WICREATIONS wint de TPi Green Award

27 maart, 2024

WICREATIONS won de Green Award op het jaarlijkse industriefeest van TPi, he...