Het EK op groot scherm: de regels

Nu er coronaversoepelingen komen, wordt het EK voetbal bekijken op groot scherm weer mogelijk. Maar het zal wel met strenge regels zijn. Een dol voetbalfeestje waarbij duizenden fans in tricolore outfit samen op pleinen uit de bol gaan, daar moet men in niet op hopen.

De EK-sfeer zal van kleinere events moeten komen waarbij horeca-uitbaters van hun terrassen zittende supporterszones maken. In de omzendbrief die Binnenlandse Zaken naar de burgemeesters heeft verstuurd, wordt aanbevolen om zulke evenementen zoveel mogelijk buiten te laten plaatsvinden. En er zijn strenge regels.

Een overzicht:

  • Er wordt best gewerkt met een reservatiesysteem, om grote samenscholingen te vermijden.
  • De locatie van het evenement moet afgesloten zijn zodat extra mensen niet zomaar kunnen aansluiten.
  • Schermen op terrassen en pleinen moeten zo opgesteld zijn dat mensen van buitenaf niet kunnen meevolgen. Op die manier wil men samenscholingen rondom het evenement vermijden.
  • Buiten mogen maximaal 400 mensen samenkomen, binnen 200, zoals dat voorzien is voor alle evenementen vanaf 9 juni.
  • Als er iets kan gedronken worden, dan moeten mensen zitten in groepjes van 4.
  • Als er geen horeca is, dan mogen mensen ook rechtstaan in groepjes van 4. Met anderhalve meter tussen elke groepje van 4, die onderling geen afstand hoeven te houden.
  • Er moet een toegangscontrole zijn aan de ingang om onder meer te controleren op gevaarlijke voorwerpen.

Het horecaprotocol is altijd van toepassing. Er werd beslist dat vanaf 9 juni de horeca zowel binnen als buiten open mag zijn tot 23u30. Dan is het feestje gedaan, of Kevin De Bruyne ondertussen de beslissende goal gescoord heeft of niet.

De omzendbrief bepaalt de krijtlijnen tot eind juni. Vanaf 1 juli komen er nieuwe versoepelingen, als de cijfers het toelaten, en kunnen er tot 2.500 mensen samenkomen buiten.

Afbeelding van Comfreak via Pixabay