Geen plek voor pesten, intimidatie of discriminatie: 10 principes voor een veilige en inclusieve werkomgeving

21 maart staat wereldwijd in het teken van verdraagzaamheid en de strijd tegen racisme en discriminatie. Onze Britse collega’s uit de theater- en entertainmentwereld stelden 10 principes op die door de bedrijven in de UK worden onderschreven. Zo maken ze duidelijk dat pesten, intimidatie en discriminatie niet thuishoren in de eventwereld.

Als we de term 'discriminatie' gebruiken, dan hebben we het over kenmerken zoals leeftijd, handicap, geslachtsverandering, ras, godsdienst of overtuiging, geslacht en seksuele geaardheid. Discriminatie tegen een van deze kenmerken is niet ethisch en zelfs illegaal.

Het British Film Institute (BFI) stelde daarom samen met de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) een aantal algemene principes op die duidelijk maken dat pesten, intimidatie en discriminatie niet thuishoren in hun branche. En ook niet in de onze: hun richtlijnen werden overgenomen door onze Britse collega’s uit de theater- en entertainmentwereld. Daarmee wilden ze eventbedrijven helpen om een veiligere, meer inclusieve werkomgeving te creëren voor iedereen die werkt in de event- en cultuursector.

Het zijn 10 simpele en algemene principes die eigenlijk evident zouden moeten zijn. Als je ze toepast, zorg je voor een positieve vibe en cultuur binnen je bedrijf of organisatie en kan je het negatieve gedrag dat we in onze sector niet wensen en dat schadelijk of nadelig is benoemen en voorkomen. Zo kunnen problemen niet escaleren tot veel ernstigere incidenten op de werkvloer.

Met veel plezier stellen we je hieronder dan ook hun versie voor, aangepast naar ons land.

Principe 1

Iedereen is verantwoordelijk voor het maken (en het zo houden) van een inclusieve werkplek die positief en ondersteunend is, ongeacht zijn/haar plek in het bedrijf. Samen maken we van ons bedrijf een plek waar iedereen zich welkom voelt.

Principe 2

We erkennen dat intimidatie of discriminerend taalgebruik of gedrag niet OK is. Meer zelfs, het is in strijd is met de wet.

Principe 3

We pakken racisme en alle andere vormen van discriminatie en vooroordelen (en de uitingen en gevolgen daarvan) expliciet aan en proberen die te voorkomen.

Principe 4

De werkgevers onder ons aanvaarden hun verantwoordelijkheid zoals ook vastgelegd in de wetgeving terzake:

Principe 5

We tolereren geen pesterijen, intimidatie of discriminatie op welke grond dan ook en zorgen ervoor dat deze ernstige feiten zeer laagdrempelig en gemakkelijk kunnen worden gemeld en onderzocht. We nemen klachten hierover ernstig.

Principe 6

We beseffen dat pesten, intimidatie en discriminatie aanzienlijke negatieve gevolgen kunnen hebben voor de productiviteit, de lichamelijke en geestelijke gezondheid op de lange termijn en het welzijn van de betrokken personen. Daarom zorgen we voor adequate bescherming aan slachtoffers en aan personen die dergelijke feiten melden.

We nemen ook passende maatregelen tegen de daders als pesten, intimidatie of discriminatie wordt geconstateerd.

Principe 7

We juichen inclusiviteit toe, waarderen verschillen, moedigen zelfeducatie aan en beschouwen mensen als gelijk zonder vooroordelen of bevoordeling. We bouwen relaties op die gebaseerd zijn op wederzijds respect.

We zorgen ervoor dat feedback op een constructieve manier kan worden gegeven en ontvangen, zodat dit de creativiteit en productiviteit kan verbeteren.

Principe 8

We begrijpen dat het melden van pesten, intimidatie of discriminatie intimiderend kan zijn. We proberen het meldingsproces dan ook simpel en duidelijk te maken zodat het heel eenvoudig is om melding te maken van dergelijk gedrag.

We nemen klachten altijd ernstig en streven ernaar die objectief te onderzoeken en waar mogelijk de vertrouwelijkheid te respecteren. Personen die een klacht hebben ingediend of te goeder trouw meewerken aan een onderzoek naar pesten, intimidatie of discriminatie mogen op geen enkele manier represailles of nadelige gevolgen ondervinden.

Principe 9

Of je nu junior, senior, stagiair, manager, CEO, receptioniste, stagehand, toiletdame, hostes, crew chief, whatever … bent, we respecteren elkaars waardigheid en verschillen, ongeacht de functie of senioriteit van onze rol in een organisatie.

Principe 10

Waar nodig schakelen we professionals in met ervaring en/of specialistische kennis op dit vlak om ons te adviseren en ons te helpen om deze materie beter te begrijpen, bedrijfsbeleid hieromtrent te ontwikkelen binnen onze eventbedrijven en dat beleid ook uit te voeren.

Bron: https://freelancersmaketheatrework.com/10-principles-for-safe-and-inclusive-workspaces/

Photo by Jon Tyson on Unsplash