Extra ademruimte tot het einde van het jaar dankzij het Coronacharter met de energieleveranciers

De federale overheid heeft een coronacharter afgesloten met de energieleveranciers. Die geven nog minstens de rest van het jaar ademruimte aan wie getroffen is door de economische gevolgen van de coronacrisis. Dat geldt ook voor zelfstandigen en bedrijven.

Volgens Febeg, de Federatie van Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, kenden de energieleveranciers tussen half februari 2020 en half maart van dit jaar reeds zowat 628.000 betalingsregelingen of uitstel van betaling toe, voor een bedrag van 369 miljoen.  Met dit charter toont de energiesector zijn solidariteit.

Iedereen die het financieel moeilijk heeft door corona zal tot het einde van dit jaar minder betalen voor electriciteit en gas. Dat geldt niet alleen voor particulieren maar ook voor zelfstandigen en bedrijven, waaronder zeker de bedrijven uit de zwaar getroffen event- en cultuursector.

Het charter somt een aantal principes op waarover de elektriciteits- en gasleveranciers inspanningen zullen doen voor mensen of ondernemingen die economisch getroffen zijn door corona. Het gaat daarbij om flexibele terugbetalingsplannen of uitstel van betaling, het verlagen van voorschotten, geen extra kosten of bijkomende voorwaarden en contracten die niet kunnen ontbonden worden omdat iemand werkloos is geworden door corona of een zaak tijdelijk heeft moeten sluiten.

Zelfstandigen en bedrijven die omzet verloren of moesten sluiten moeten hiervoor zelf contact opnemen met hun leverancier. In tegenstelling tot particulieren gebeurt de aanpassing immers niet automatisch aangezien het niet altijd duidelijk is voor de leverancier dat er problemen zijn.

Tegen het einde van het jaar wordt het charter geëvalueerd en wordt bekeken of de maatregelen worden verlengd.

Lees het persbericht van FEBEG hier: https://www.febeg.be/nieuwsbericht/corona-charter-energieleveranciers-actie-om-hun-klanten-te-ondersteunen-tijdens-de

Photo by Anete Lusina from Pexels