Elvis lives!

De finale van America’s Got Talent wonnen ze niet maar de act van onze landgenoot Chris Umé en zijn Australische collega Tom Graham was wel de meest besproken van dit zeventiende seizoen. Met hun deepfakebedrijf Metaphysic wekten ze Elvis opnieuw tot leven, een technologische revolutie in de showwereld.

Umé en zijn team gebruiken Artificiële Intelligentie om iemand in een video een ander gezicht te geven. Voor de finale van America’s Got Talent deden ze dat helemaal live en lieten ze een jonge Elvis Presley het publiek bedanken en een medley van zijn grootste hits brengen. De act eindigde uiteindelijk als vierde, al was het volgens jurylid Simon Cowell wel de origineelste act die hij ooit had gezien.

De technologie van Metaphysic vertrekt van een echte persoon die een avatar aanstuurt en tot leven brengt. In dit geval zorgde Elvis imitator Emilio Santoro, de winnaar van een internationale wedstrijd voor Elvis-imitatoren, voor de vocals en de typische Elvis moves. Het twaalfkoppige team van Metaphysic gaf hem on screen, met de hulp van AI, het gezicht van The King. Het resultaat is een verbluffende mix van echt en fake, die nieuwe mogelijkheden biedt voor de showwereld.

Dat heeft de entertainentindustrie goed gezien. De erven van Elvis hebben al laten weten dat ze graag verder willen samenwerken voor nieuwe projecten. De technologie van Metaphysic kan immers worden gebruikt voor de creatie van nieuwe live shows van de overleden artiest, waarbij het gezicht van een imitator of acteur wordt vervangen door dat van de King. Het bedrijf werd ondertussen ook al verschillende keren benaderd om andere overleden sterren terug tot leven te wekken.  Het lijdt dus bijna geen twijfel dat we de technologie zullen zien opduiken in de grote bling bling shows in Vegas.

Ondertussen heeft Metaphysic zijn technologie zelfs nog verbeterd. Het is de bedoeling om in de toekomst volledig synthetische versies van een persoon te kunnen maken, zonder de tussenkomst van een acteur.

https://metaphysic.ai/