Eindejaarspremie voor tijdelijk werklozen in de sector

Met eindejaar voor de deur was nog niet helemaal duidelijk wat de impact zou zijn op de eindejaarspremie voor de tijdelijk werklozen in de sector. De federale regering nu over de brug met een ‘beschermingspremie’.

Omdat de eventsector nog steeds op slot zit door de coronacrisis, zitten veel werknemers uit de sector nog steeds thuis in tijdelijke werkloosheid. Zij krijgen van de RVA een “tijdelijke werkloosheidsvergoeding door corona” die 70% bedraagt van hun brutoloon (weliswaar met een plafond van 2.754,76 euro bruto). Met deze uitzonderlijke uitkering, die iets hoger ligt dan de normale werkloosheidsvergoeding, probeert de federale regering ervoor te zorgen dat de koopkracht alsnog behouden blijft en dat de bedrijven niet massaal personeel ontslaan.

Het was nog niet duidelijk wat de impact hiervan zou zijn op de eindejaarspremie van de werknemers in de sector. De algemene regel is dat de eindejaarspremie wordt berekend op het aantal dagen dat je effectief werkt. Toch geldt die regel niet overal: in sommige sectoren (zoals de horeca) wordt tijdelijke werkloosheid sowieso gelijkgesteld aan gewerkte dagen, terwijl andere sectoren misschien slechts een gedeeltelijke gelijkstelling hanteren en de werkgever de eindejaarspremie zelf aanvult per dag tijdelijke werkloosheid. Werknemers in bijvoorbeeld paritair comité 200 (oa. de bedienden van de eventbureau’s en de payrollers in onze sector) krijgen geen gelijkstelling. Daar geldt de berekening: 1 maand minder gewerkt = 1/12de minder eindejaarspremie. Het hangt dus af van het CAO van de sector en van het paritair comité waarin je werkt. En laat onze sector nu net een sterk versnipperde sector zijn met verschillende paritaire comités en verschillende CAO’s …

Er werd – niet alleen voor onze sector overigens – sterk aangedrongen op een oplossing.  Voor de vele werknemers die de voorbije maanden noodgedwongen thuis zaten, dreigde immers een serieus inkomensverlies. De federale overheid zegt nu een beschermingspremie toe. Werknemers die langer tijdelijk werkloos waren worden alsnog gecompenseerd. Een welgekomen eindejaarsgeschenk in deze toch wel barre tijden.

De RVA kent de toeslag of beschermingspremie toe aan werknemers die in de periode van 1 maart tot 30 november voor minstens 53 volle of halve dagen een uitkering als tijdelijk werkloze kregen omwille van overmacht (corona) of economische redenen. De regeling geldt voor werknemers in alle sectoren. Het gaat hier wel degelijk om tijdelijke werkloosheid omwille van corona, tijdelijke werkloosheid omwille van andere redenen telt hiervoor niet mee.

De premie bedraagt forfaitair 150 euro, verhoogd met 10 euro per dag boven de 67 dagen.  Werk je deeltijds, dan krijg je minstens 75 euro, vermeerderd met 5 euro per dag tijdelijke werkloosheid. Hou rekening met 15% bedrijfsvoorheffing op je premie.

Werknemers moeten deze premie niet zelf aanvragen. Hun uitbetalingsinstelling – de vakbond of de Hulpkas – krijgt van de RVA alle informatie om de premie te berekenen en uit te betalen. Een eerste deel wordt al in december uitbetaald. Een tweede deel volgt nadat de RVA alle uitkeringen heeft gecontroleerd, waarschijnlijk na mei of juni 2021. Werknemers die pas na 31 oktober aan het vereiste minimum van 53 dagen kwamen, krijgen het volledige bedrag sowieso pas na mei of juni 2021.

Photo by Dillon Shook on Unsplash