Dossier Paritair Comité: een korte stand van zaken

Dossier Paritair Comité: een korte stand van zaken

donderdag 03 augustus 2023

Traag maar gestaag schuiven we verder op richting een eigen paritair comité voor de eventsector. Momenteel worden verschillende pistes onderzocht.

Een heet hangijzer op dit moment is het gebruik van flexijobs. Die zijn toegelaten in de horeca, de zorg en de cultuur- en eventsector. Er wordt hierbij door de overheid verwezen naar de paritaire comités van de betrokken sectoren, waaronder het “nog op te richten paritair comité van de eventsector”. Dat is er ondertussen nog niet en dus kunnen onze bedrijven nog geen gebruik maken van het systeem, tenzij ze zouden werken onder het PC 302 Horeca of PC 304 Podiumkunsten (officieel: Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf).

Dat is echter helemaal niet evident. Waar AV bedrijven nog onder de noemer Podiumkunsten zouden kunnen vallen, is dat voor de meeste andere domeinen binnen de eventsector helemaal niet zo. Hostessenbureau’s, cateraars, standenbouwers, … Zij hebben helemaal niets met Podiumkunsten te maken en kunnen dus ook helemaal niet werken onder dit PC, ook al zouden ze dat willen. We hebben gevraagd om in afwachting van een eigen PC voor de eventsector de NACE-codes in plaats van het paritair comité als filter te gebruiken, maar dat werd door de overheid geweigerd.

Om tijd te besparen op weg naar een eigen PC voor de eventsector wordt daarom door sommigen geopperd om te bekijken of het niet mogelijk is om het al bestaande paritair comité voor de podiumkunsten te verbreden naar de eventsector. Dat lijkt de snelste en de gemakkelijkste weg om tot een eigen paritair comité te komen, maar er zitten addertjes onder het gras.

Eén van de problemen waar we tijdens de coronacrisis mee te kampen hadden, is het netjes omschrijven van onze sector. Die is zo breed dat een domeinomschrijving moeilijk is, en laat dat net zijn hoe een paritair comité wordt afgebakend. De naam van PC 304 is dan ook duidelijk: de term Podiumkunsten laat weinig aan de verbeelding over.

Dat betekent dus dat het PC 304 zou moeten worden verbreed naar de hele sector. Er lopen momenteel gesprekken met de verschillende stakeholders van dit PC – werkgeversorganisaties, vakbonden – om te voelen hoe diep het water is en of dit inderdaad een realistische piste is. De eventsector is op dit moment immers vele malen groter dan de Podiumkunsten. Dat maakt de besprekingen er niet gemakkelijker op.

Ook al lijkt dit misschien de snelste en de gemakkelijkste weg om tot een eigen paritair comité te komen, dat is het dus misschien niet. Je hoort het al: de oprichting van het paritair comité voor de eventsector is geen sinecure en een werk van lange adem. Jouw inbreng (of die van je HR-manager) is nog altijd meer dan welkom! Een seintje aan Juul (juul@b-esa.be) volstaat.

---

Foto: Freepik, https://www.freepik.com/free-photo/group-business-people-standing-front-laptop-table_3329306.htm

Ander nieuws

image
WILM survey: welbevinden van vrouwen in de live muziekindustrie

4 december, 2023

Vrouwen in technische beroepen zijn ook in de eventsector een minderheid. W...
image
Nieuwe regeling voor jaarlijkse vakantie in 2024: overdracht van niet-opgenomen verlofdagen

29 november, 2023

Op dit moment geldt dat als een werknemer tijdens zijn vakantie ziek wordt,...
image
Koop nu je ticket voor Echo24 en geniet van de vroegboekkorting!

28 november, 2023

Schrijf je nu in voor Echo24, het event van de Event Confederation op 6 feb...
image
Walkies4Events Workshop Radiocommunicatie - 14 & 15/12

28 november, 2023

Wat kan je doen met radiocommunicatie en hoe gebruik je die walkie op de go...
image
Onderzoek: Inclusie in de context van muziekfestivals en events

22 november, 2023

5% ofwel meer dan een half miljoen van de Belgische bevolking vormt een onz...
image
Koop nu je ticket voor Echo24 en krijg een deel van je ticket terugbetaald!

19 november, 2023

De editie van 2023 was een daverend succes. We hopen je dus terug te zien o...
image
Memorandum voor een florerende eventsector

18 november, 2023

De verkiezingen van 2024 zijn niet meer zo veraf. Daarom hebben we samen me...
image
De Sint komt belastingvrij

17 november, 2023

Binnenkort is het weer geschenkentijd! Maar een geschenk is niet altijd een...