Doe de V-test en kijk welk energiecontract het voordeligst is voor jouw bedrijf

Vorig najaar zorgde de forse stijging van de energieprijzen ervoor dat bedrijven aan de alarmbel trokken. Nu volgt een nieuwe forse stijging en beterschap lijkt niet meteen in zicht. De Vlaamse Energieregulator VREG lanceert daarom een nieuwe versie van de V-test die het gemakkelijker maakt om contracten te vergelijken.

Je hoorde het waarschijnlijk al op het televisiejournaal: uit onderzoek blijkt dat de factuur voor gas en electriciteit van januari gemiddeld maar liefst 36 procent hoger ligt dan die van december. Voor gas betaal je zelfs 47% meer, voor electriciteit 25%.

Tijdens en kort na de winter ligt de energieprijs meestal hoger omdat er dan meer vraag is, terwijl die tijdens de lente en de zomer terug zakt omdat de vraag dan ook zakt. Maar volgens de energieleveranciers is een daling nog niet direct in zicht. Het wordt dus een zwaar jaar, en dat terwijl onze bedrijven het door de coronacrisis al niet gemakkelijk hebben.

De overheid stelde verlaagde tarieven en kortingen in om prijsstijgingen in de energiefactuur af te vlakken. Die worden sinds begin dit jaar toegepast, maar de torenhoge  gas- en elektriciteitsprijzen vegen die inspanningen van de Vlaamse en federale regering helemaal weg. En rechtstreeks ingrijpen is moeilijk want in tegenstelling tot andere landen in Europa zijn onze Belgische energieleveranciers geen staatsbedrijven.

De energieprijzen blijven dan ook oncomfortabel hoog. Het blijft dus belangrijk om geregeld de prijzen van andere contracten te vergelijken met je huidige contract. Dat kan met de nieuwe V-test van de Vlaamse Energieregulator VREG. Met de V-test kan je kijken welk energiecontract voor jouw bedrijf het meest voordelig is. Zo'n 60.000 KMO’s maakten er in 2021 gebruik van om te kijken welk energiecontract het best bij hun behoeften past. Met de nieuwe versie van de test die nu werd gelanceerd gaat dat vergelijken nu nog gemakkelijker. De nieuwe versie is immers nog beter afgestemd op de behoeften van jouw bedrijf.

Je vindt de nieuwe V-test hier: https://vtest.vreg.be/