De begrafenis van de Queen: het event van de eeuw

De begrafenis van de Queen: het event van de eeuw

dinsdag 20 september 2022

De begrafenis van Koningin Elizabeth was zonder twijjfel het grootste evenement van de afgelopen decennia. Televisieploegen van over de hele wereld versloegen het event en de beelden werden live utgezonden. Wie niet op de hoogte was, kwam van een andere planeet.

De begrafenis van de Queen was de eerste staatsbegrafenis in het Verenigd Koninkrijk in meer dan vijftig jaar. De laatste keer was die van Winston Churchill in 1965. Naar schatting vier miljard mensen wereldwijd volgden de begrafenis live op televisie. Ook bij ons werden de beelden live uitgezonden. Zelfs de Super Bowl, toch ook één van de meest bekeken events ter wereld, kan hier niet aan tippen.

De begrafenis was dan ook het grootste event ooit voor Londen, dat nochtans ervaring heeft met grote evenementen. Denk aan de Olympische Spelen van 2012. Maar dat was klein bier in vergelijking met deze productie: in de stad werden meer dan een miljoen mensen verwacht.

Een vette kluif voor het openbaar vervoer want sommige delen van de stad waren niet toegankelijk omwille van de strikte veiligheidsmaatregelen die waren getroffen. Onder de 2.000 mensen die op 19 september aanwezig waren op de dienst in Westminster Abbey bevonden zich immers ongeveer 100 presidenten en staatsleiders, waaronder de Amerikaanse President Joe Biden, de Franse President Emmanuel Macron, de Canadese Eerste Minister Justin Trudeau en vele vele anderen. Een nachtmerrie voor de veiligheidsdienten die ongetwijfels overuren moesten draaien. Meer dan 8.000 politieagenten van overal in het land en 6.000 militairen moesten in Londen zorgen voor de goede orde.

En dan hebben we het nog niet over de logistiek gehad: toiletten, vuilnisbakken, water, enz. ... voor die duizenden mensen die naar Londen waren afgezakt en die netjes met een festivalbandje om de arm in de kilometers lange rij stonden om de Queen een laatste eer te bewijzen. Over het kostenplaatje zullen we het dus maar niet hebben, al staat het vast dat het alles samen om ettelijke miljarden moet gaan. We dachten stiekem toch dat de ROI vast goed meevalt toen we zagen hoe eensgezind de verdeelde Britten voor één keer waren...

Het draaiboek voor haar begrafenis had koningin Elizabeth jaren geleden al zelf mee uitgewerkt. Zoals het een megaproductie betaamt was alles tot in de details vastgelegd, in samenspraak met de Queen zelf. Ze wilde absoluut vermijden dat haar begrafenis saai zou worden of te lang zou duren! Eén ding is zeker:gevoel voor humor had ze wel, die Elizabeth.

---

Foto: https://www.royal.uk/state-funeral-her-majesty-queen-0

Ander nieuws

image
WICREATIONS wint de TPi Green Award

27 maart, 2024

WICREATIONS won de Green Award op het jaarlijkse industriefeest van TPi, he...
image
Veiligheid van springkastelen en andere opblaasbare structuren

27 maart, 2024

Er worden meer en meer events georganiseerd waarbij opblaasbare structuren ...
image
Het Federal Learning Account

26 maart, 2024

Op 1 april 2024 wordt de Federal Learning Account (FLA) ingevoerd, een onli...
image
Geen plek voor pesten, intimidatie of discriminatie: 10 principes voor een veilige en inclusieve werkomgeving

21 maart, 2024

21 maart staat wereldwijd in het teken van verdraagzaamheid en de strijd te...
image
Opleiding BA4+BA5-Elektrische risico’s voor Event Suppliers: LAST CALL!

20 maart, 2024

Wil je nog graag je attest BA4+BA5 halen om veilig te kunnen werken in de b...
image
Nieuwe CAO rond versoepeling arbeidsduur voor PC 126 getekend

18 maart, 2024

Dat er een nieuwe CAO voor PC126 aan kwam wisten we al. Daarin wordt een ve...
image
Grondlegger van cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden

18 maart, 2024

Frans Bevers, de grondlegger van het alomgekende cateringbedrijf Bevers & B...
image
Event Confederation Academy: een schat aan informatie voor en over de eventsector

17 maart, 2024

Eén van de doelstellingen van de Event Confederation is het voorzien van k...