dB(C)-norm onwettig verklaard

dB(C)-norm onwettig verklaard

donderdag 27 juli 2023

De Raad voor Vergunningsbetwistingen velde dit voorjaar een arrest waarin de dB(C)-norm die door de stad was opgelegd in de vergunning van Capitole Gent onwettig werd verklaard en werd vernietigd. Dat kan van belang zijn voor andere dossiers.

Voor alle muziekactiviteiten in Vlaanderen die toegankelijk zijn voor publiek en waar elektronisch versterkte muziek wordt gespeeld, gelden regels over het maximale geluidsniveau, vastgelegd in de Vlaamse milieuregelgeving (VLAREM). Hierin zijn zowel normen opgenomen voor de muziekactiviteit zelf als voor de bescherming van de omgeving.

In de meeste gevallen wordt de sterkte van geluid in dB(A) weergegeven omdat die het meest overeen komt met de gevoeligheid van ons oor voor geluid: we horen de lage en hoge frequenties minder goed. De geluidswaarde in dB(A) is dan ook representatief voor gehoorschade op lange termijn. Als het geluid in dB(C) wordt weergegeven, dan krijgen de lage geluidsfrequenties relatief meer gewicht, in vergelijking met dB(A). De geluidswaarde in dB(C) is daarom beter geschikt dan dB(A) voor de beoordeling van specifieke hinder door basgeluiden bij muziekevenementen.

In tegenstelling tot de Brusselse en Waalse wetgeving voorziet de Vlaamse regelgeving (Vlarem II) geen dB(C)-norm voor muziekactiviteiten. Dat betekent niet dat een dergelijke norm niet mag worden opgelegd, maar de overheid die de norm oplegt moet de noodzaak daarvan concreet aantonen.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen velde op 13 april 2023 een arrest waarin de dB(C)-norm die was opgelegd in de vergunning van Capitole Gent onwettig werd bevonden en werd vernietigd. De noodzaak van de dB(C)-norm was in het dossier van de Capitole Gent niet aangetoond. Toch werd die door de stad Gent (en in beroep ook door het provinciebestuur) opgelegd, met als motivatie de mogelijke hinder door basgeluid en de residentiële omgeving waarin Capitole Gent zit.

Na beroep van uitbater Be•at concludeerde de Raad voor Vergunningsbetwistingen dat deze motivatie gebrekkig was en dat niet concreet werd aangetoond dat een dB(C)-norm noodzakelijk is om eventuele hinder door Capitole naar een aanvaardbaar niveau te brengen. Bovendien werd een Nederlandse richtlijn van een geluidsstichting toegepast met daar bovenop nog eens een foutieve interpretatie, terwijl geen rekening werd gehouden met de Brusselse en Waalse wetgeving die in een veel soepeler dB(C)-normering voorziet.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen erkent ook dat de opgelegde norm niet in verhouding staat tot de belangen van de bedrijfsvoering en onvoldoende rekening werd gehouden met de impact op de muziekbeleving.

Het betreffende arrest met referentie nr. RvVb-A-2223-0763 kan je nalezen op de website van Dienst van de Bestuursrechtscolleges (kortweg DBRC): https://dbrc.be/sites/default/files/2023-04/RVVB.A.2223.0763.pdf

Meer informatie over de geluidsnormen in Vlaanderen: https://omgeving.vlaanderen.be/geluidsnormen-voor-muziekactiviteiten

---

Afbeelding van manuelhauser0 via Pixabay

Ander nieuws

image
WILM survey: welbevinden van vrouwen in de live muziekindustrie

4 december, 2023

Vrouwen in technische beroepen zijn ook in de eventsector een minderheid. W...
image
Nieuwe regeling voor jaarlijkse vakantie in 2024: overdracht van niet-opgenomen verlofdagen

29 november, 2023

Op dit moment geldt dat als een werknemer tijdens zijn vakantie ziek wordt,...
image
Koop nu je ticket voor Echo24 en geniet van de vroegboekkorting!

28 november, 2023

Schrijf je nu in voor Echo24, het event van de Event Confederation op 6 feb...
image
Walkies4Events Workshop Radiocommunicatie - 14 & 15/12

28 november, 2023

Wat kan je doen met radiocommunicatie en hoe gebruik je die walkie op de go...
image
Onderzoek: Inclusie in de context van muziekfestivals en events

22 november, 2023

5% ofwel meer dan een half miljoen van de Belgische bevolking vormt een onz...
image
Koop nu je ticket voor Echo24 en krijg een deel van je ticket terugbetaald!

19 november, 2023

De editie van 2023 was een daverend succes. We hopen je dus terug te zien o...
image
Memorandum voor een florerende eventsector

18 november, 2023

De verkiezingen van 2024 zijn niet meer zo veraf. Daarom hebben we samen me...
image
De Sint komt belastingvrij

17 november, 2023

Binnenkort is het weer geschenkentijd! Maar een geschenk is niet altijd een...