Corona is niet weg: aandacht voor de basis hygiënemaatregelen

De overheid krijgt de laatste tijd klachten van mensen die besmet raakten met corona over de verslapte aandacht ten opzichte van covid. Ze vraagt ons om de nog steeds sterk aanbevolen basis hygiënemaatregelen nog eens onder de aandacht te brengen.

De overheid krijgt de laatste tijd klachten over de verslapte aandacht ten opzichte van corona van mensen die naar concerten, theaters, festivals, bioscopen, enz. … gaan of die deel uitmaken van cast en crew van evenementen. Vaak komen de klachten nadat ze besmet raakten met het virus en de link leggen met “ik zal het daar wel opgedaan hebben”.

De klachten variëren van mensen die vinden dat er geen busjes handgel meer staan bij de ingang, dat ze met teveel in een ruimte worden gezet, maar ook dat ze soms gedwongen worden (en dat gaat dan over cast en crew) tot handelingen waar ze zich niet comfortabel in voelen (bijvoorbeeld: “we werden verplicht handen te geven aan iedereen die in het publiek zat”).

Uiteraard zijn er nergens nog maatregelen verplicht, maar aandacht hebben voor de basis hygiënemaatregelen, alsook de nodige verluchting van binnenruimtes is een kleine en goedkope inspanning. Zeker als je denkt aan mensen met een risicoprofiel die zo hard hun best hebben gedaan om niet besmet te raken tijdens de afgelopen coronagolven en die nu een hoger risico lopen om alsnog besmet te raken.

Even ter herinnering:

  • 1.5 meter afstand houden als het kan.
  • Goede ventilatie.
  • Medewerkers blijven thuis bij klachten passend bij COVID-19.
  • Handgel voor bezoekers en medewerkers.
  • Vermijd handen geven.
  • Zorg voor een goede basishygiëne: was je handen regelmatig met water en zeep, hoest of nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes.
  • Mondmaskers hoeven niet maar mogen wel voor zij die zich daar beter bij voelen.

De overheid is bezorgd om de modellen die eind augustus/september een nieuwe grote coronagolf voorspellen met impact op de zorg en vraagt ons daarom om dit nog eens extra onder de aandacht te brengen.

De Event Confederation houdt dit vanzelfsprekend nauwlettend in de gaten. We houden jullie op de hoogte.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash