BESA werkgroep in de kijker: Where Freelancers meet Freelancers

Deze maand leggen we de Freelancerswerkgroep onder de loep. Deze werkgroep werd eigenlijk al opgericht in 2014 maar leidde een eerder sluimerend bestaan. Sinds de coronacrisis kreeg hij echter een nieuw élan. We vroegen aan Gert Masschelein, de voorzitter van deze werkgroep, waarom hij die belangrijk vindt.

Waarom een werkgroep freelancers?

Als de coronacrisis ons één ding heeft geleerd, dan is het dat we samen moeten werken als we dingen in beweging willen zetten.

Freelancers staan meestal helemaal onderaan de ketting van eventleveranciers en met de huidige crisis betekent dat dat ze bijzonder kwetsbaar zijn. De interesse bleek dus groot toen we het idee van een vakvereniging voor eventfreelancers opnieuw lanceerden.

Het is nog niet zo ver, maar wat als de coronacrisis voorbij is?

Het zal nog wel even duren eer de impact van de coronacrisis verwerkt is, maar freelancers zijn veerkrachtig. We geraken er wel door. Maar het besef dat we verenigd sterker staan is een blijver, denk ik. We zijn immers met steeds meer freelance event professionals in de Belgische eventsector en we worstelen allemaal met dezelfde zorgen.

Over wat voor zorgen gaat het dan?

Bijscholing is bijvoorbeeld cruciaal maar interessante opleidingen zijn soms heel duur en dus een probleem voor freelancers. Nog zoiets zijn contracten. In onze sector werken freelancers bijna nooit met een contract terwijl hen dat juist meer zekerheid zou bieden. Dat is geen probleem zolang het goed gaat, maar ooit gaat het misschien wel eens mis. Daarbij aansluitend: verzekeringen! Nog zo’n issue. En dan hebben we het nog niet over de verschillende statuten waarmee freelancers werken en die elk hun specifieke problemen kennen. Afijn, er zijn een heleboel dingen waar freelancers van wakker liggen en waar we hen misschien bij kunnen helpen.

De ene freelancer is toch de andere niet?

Neen, dat is waar, maar daar hebben we in onze werkgroep goed op gelet. In de werkgroep zitten freelancers met verschillende statuten, dus niet alleen de echte eenmanszaken maar ook mensen die via een SBK of een payroller zoals Amplo werken. En ook met verschillende profielen. Event managers die aan de klantzijde werken hebben misschien andere noden dan AV technici die voor een festival werken bijvoorbeeld. Maar onder de eventfreelancers vallen even goed presentatoren of straatartiesten. Het is goed dat we al die verschillende profielen bij elkaar hebben. Dat zorgt voor nuance en voor onderling begrip. En het zorgt er ook voor dat we het hele plaatje zien als we het over eventfreelancers hebben.

Hoe werkt de werkgroep dan precies?

We komen regelmatig samen om te bekijken rond welke thema’s we gaan werken. Zo hebben we vorige zomer de Forgotten People actie aan de Heizelpaleizen mee op poten gezet.

We hebben ook een gesloten Facebookgroep opgericht waarin de freelancers die aangesloten zijn bij BESA elkaar als gelijken kunnen tegenkomen, ideeën kunnen uitwisselen en elkaar oplossingen kunnen aanreiken. Hier kunnen we ook specifieke problemen oppikken waar we dan mee aan de slag kunnen.

Door corona is de bal misschien terug aan het rollen gegaan, nu is het de bedoeling dat die blijft rollen. We willen in de toekomst, als het weer mag, activiteiten organiseren – opleidingen, netwerkdingen, infosessies … – rond onderwerpen die ons allemaal van pas kunnen komen.

BESA heeft verschillende werkgroepen die zich buigen over allerhande topics die relevant zijn voor de eventsector. Wil jij ook graag je steentje bijdragen in één van de BESA werkgroepen? Klik dan hier voor meer info.

Photo by KAL VISUALS on Unsplash