BESA Werkgroep in de kijker: MVO/Ecologie

BESA Werkgroep in de kijker: MVO/Ecologie

vrijdag 07 mei 2021

Deze maand hebben we het over de werkgroep MVO/Ecologie. Deze werkgroep werd in 2016 opgericht onder impuls van Tia Broodcoorens en buigt zich over duurzaamheid op events. BESA wil bedrijven actief in onze sector helpen om zo duurzaam mogelijk te handelen. We vroegen aan Tia waarom dat zo relevant is voor onze sector.

Wat doet de werkgroep MVO/Ecologie precies?

In de werkgroep MVO/Ecologie buigen we ons over duurzaamheid op events. Hoe kan BESA bedrijven actief in evenementen helpen om zo duurzaam mogelijk te handelen. Dat is een thema dat tegenwoordig zeer hoog op de agenda staat. Ja, ook in coronatijden. De klimaatverandering, de stikstofproblematiek, de zomerse waterschaarste ... dat zijn allemaal dingen die op ons af komen en waar ook wij met onze eventbedrijven onze verantwoordelijkheid moeten in opnemen. Maar MVO is meer dan dat. Denk aan de 3 P’s: people, planet, profit. Het gaat om verantwoord ecologisch én sociaal duurzaam werken binnen onze sector.

Hoe doen jullie dat?

Veel bedrijven weten gewoon niet hoe ze eraan moeten beginnen. Daarom willen we er in de eerste plaats voor zorgen dat de informatie hierover bij de basis geraakt. We hoeven het warme water helemaal niet uit te vinden. Er zijn al heel wat initiatieven op lokaal tot internationaal vlak. Die hebben we op een rijtje gezet op de website van BESA. Behalve inventariseren wat er al bestaat, willen we ook informatie uitwisselen met gelijkaardige werkgroepen van onze collega’s van andere federaties, zoals STEPP bijvoorbeeld, maar ook met de academische wereld en andere koepelorganisaties zoals VOKA en Unizo.

Kan iedereen hieraan beginnen?

Jawel. Het hoeven ook niet altijd grote dingen te zijn. Iedereen denkt bij duurzaamheid meteen aan dingen als herbruikbare bekers of gescheiden ophaling op de grote festivals, maar zelfs als kleine eventleverancier of freelancer kan je stappen nemen naar duurzaam ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van digitale facturen in plaats van op papier, het plaatsen van een waterfonteintje en herbruikbare drinkbussen, carpoolen voor personeel of kiezen voor fairtrade koffie. Dat zijn dingen die voor iedereen haalbaar zijn. Met onze werkgroep willen we aan alle bedrijven uit onze sector tools aanreiken die hen toelaten om op hun niveau aan maatschappelijk verantwoord ondernemen te doen. Er bestaan al heel wat actielijsten en checklists waar je al direct mee aan de slag kan. Die hebben we ook op de BESA website gezet (onder inventarisatie ECO, noot van de redactie).

En de toekomst?

Die belooft druk te worden! Zo werken we bijvoorbeeld aan een ECO Charter voor de leden van BESA. Durzaamheid is een blijver en zal zeker nog aan belang winnen. Bedrijven hebben er dus alle belang bij om hier aandacht aan te besteden. Bovendien willen we hiervoor ook samenwerken met de Event Confederation. Onze werkgroep zal zeker vertegenwoordigd zijn in de nog op te richten werkgroep Ecologie binnen de Event Confederation. Daar ligt zeker ook werk op de plank! We willen dus ook graag oproepen om hier mee de schouders onder te zetten. Ben je geïnteresseerd om mee te werken aan duurzame events, dan ben je meer dan welkom om binnen onze werkgroep mee na te denken over hoe die zo duurzaam mogelijk georganiseerd kunnen worden.

BESA heeft verschillende werkgroepen die zich buigen over allerhande topics die relevant zijn voor de eventsector. Wil jij ook graag je steentje bijdragen in één van de BESA werkgroepen? Klik dan hier voor meer info.

---

Photo by Riccardo Annandale on Unsplash

Ander nieuws

image
Uitzonderlijke steun vanwege de Fédération Wallonie-Bruxelles voor de niet gesubsidieerde cultuur: 2de oproep

23 juni, 2021

De Fédération Wallonie-Bruxelles lanceert opnieuw een steunmaatregel voor...
image
Nu nog het covid-safe ticket ...

21 juni, 2021

Vanaf vorige week is ook in ons land het Europees coronacertificaat beschik...
image
Verlenging uitstel en vrijstelling van sociale bijdragen

21 juni, 2021

In een omzendbrief aan de sociale verzekeringsfondsen bevestigt Minister va...
image
Duurzaam organiseren: KdG onderzoekt vanaf september samen met ons hoe het moet

21 juni, 2021

Hoe kunnen we duurzamere evenementen organiseren? Daar wil het Expertisecen...
image
Eenmalige bijkomende premie overbruggingsrecht

17 juni, 2021

Ondernemers die zwaar getroffen zijn door de coronamaatregelen en daardoor ...
image
Let's talk ! Uitnodiging BESA Summer Kick Off

15 juni, 2021

Met de heropstart van de sector én de zomer in het vooruitzicht doet het o...
image
Jobstudenten in de eventsector aan een voordelig RSZ-tarief

11 juni, 2021

Wil je deze zomer jobstudenten tewerkstellen, dan loont het de moeite om na...
image
Gelijk pensioen voor zelfstandigen

6 juni, 2021

De Kamer heeft unaniem het licht op groen gezet voor de afschaffing van de ...