Battle of the forms bij algemene voorwaarden: wat is er veranderd sinds 2023?

Battle of the forms bij algemene voorwaarden: wat is er veranderd sinds 2023?

dinsdag 14 februari 2023

Wat als er iets fout loopt en jij en je klant het niet eens zijn over wie er aansprakelijk is? Volgens jouw algemene voorwaarden is je klant aansprakelijk en volgens die van je klant ben jij dat. Hoe voorkom je dit? De wetgever heeft deze battle of the forms nu definitief beslecht in het nieuwe verbintenissenrecht dat vanaf 1 januari 2023 in werking is.

Algemene voorwaarden zijn bindend door aanvaarding van je klant. Die aanvaarding kan in een B2B-relatie zowel expliciet als impliciet zijn. Als je klant de offerte binnen de geldigheidsduur ondertekent en terugstuurt, dan is je offerte expliciet aanvaard. Heeft je klant de offerte ontvangen en vraagt hij om de opdracht te starten, dan heeft heeft hij je offerte impliciet aanvaard, op voorwaarde uiteraard dat je je algemene voorwaarden hebt verzonden samen met je offerte. Een link naar je algemene voorwaarden opnemen in je offerte is dus nooit voldoende.

Bovendien is er vanaf 2023 een best practice die je nog moet meenemen: vermeld altijd op je offerte dat enkel jouw algemene voorwaarden van toepassing zijn op de offerte of bestelbon.

Battle of the forms

Soms aanvaardt de klant jouw offerte maar verwerpt hij je algemene voorwaarden, bijvoorbeeld omdat hij wil samenwerken op basis van zijn eigen aankoopvoorwaarden, of zijn er geen afspraken tussen partijen gemaakt over welke voorwaarden van toepassing zijn.

Je denkt: de offerte is getekend dus de deal is rond! Maar dan komt er een conflict met je klant en is het helemaal niet duidelijk welke voorwaarden gelden tussen jullie. In dat geval speelt de “battle of the forms” volop. Meestal is dit ook het moment waarop de bedrijfsjurist pas in het spel komt, terwijl het spel eigenlijk al is gespeeld …

Nieuwe regeling vanaf 2023

De wetgever heeft deze battle nu definitief beslecht in het nieuwe verbintenissenrecht dat vanaf 1 januari 2023 in werking is.

In geval van tegenstrijdige algemene voorwaarden zal de  “knock-out” regeling van toepassing zijn. Dit betekent dat in geval van tegenstrijdige voorwaarden, géén van beide algemene voorwaarden van toepassing zal zijn, noch die van jou, noch die van je klant.

Als je er niet uit geraakt zal je dus moeten terugvallen op de algemene wettelijke regels en niet op je eigen voorwaarden die zijn afgestemd op je werking.

Conclusie

Zorg voor een ondertekende of expliciet aanvaarde offerte. Voeg altijd je algemene voorwaarden toe, liefst in hetzelfde document, en verwijs ernaar. En tot slot zorg je er best voor dat je in je offerte aangeeft dat énkel jouw algemene voorwaarden van toepassing zijn op de offerte.

Aanvaardt je klant je algemene voorwaarden niet, of maakt hij voorbehoud over de aanvaarding van je algemene voorwaarden? Zorg dan dat je dit geschil oplost vóór je de samenwerking start. Doe je dat niet, dan zullen de minder gunstige regels van het algemene verbintenissenrecht gelden die niet afgestemd zijn op jouw interne werking business.

Vragen?

Neem gerust contact op met Freekje van Legal Freaks voor meer informatie via hello@legalfreaks.be of 0487544807.

Legal Freaks is een juridisch advieskantoor voor freelancers. Het is hun missie om jou als ondernemer te empoweren met juridisch advies zodat jij met meer vertrouwen kan ondernemen. Legal Freaks geeft niet gewoon juridisch advies, zij willen jou ook de juridische inzichten brengen die je nodig hebt. Begrijpbaar, praktisch en hands-on juridisch advies is dan ook hun handelsmerk. Bovendien geniet je als BESA-lid ook van een mooie korting.

---

Photo by Dimitri Karastelev on Unsplash

Ander nieuws

image
Werkbezoeken “best practices duurzame events”

24 mei, 2023

De Event Confederation wil onze industrie ondersteunen op haar weg naar een...
image
Daar is de zon, daar is de BESA BBQ!

23 mei, 2023

Naar goede gewoonte nodigen we je graag uit voor onze jaarlijkse BESA BBQ o...
image
‘WE ZIEN U’: Sensibiliseringscampagne tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag

23 mei, 2023

64% van de Belgen kreeg al te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag...
image
Verkeersovertreding? Vergeet de chauffeur niet te identificeren!

22 mei, 2023

Heel wat ondernemers die vorig jaar netjes een verkeersboete hebben betaald...
image
Wijziging Vlaamse regelgeving voor herbruikbare recipiënten op evenementen

16 mei, 2023

De wetswijziging rond het gebruik van herbruikbare recipiënten werd vrijda...
image
Terugvordering crisis-overbruggingsrecht

16 mei, 2023

Velen onder ons kregen tot hun verbazing een bericht van terugvordering voo...
image
Nieuwe richting Podiumtechnieken in Aarschot

12 mei, 2023

Vanaf 1 september 2023 heeft het Damiaaninstituut in Aarschot - kortweg DIA...
image
UITNODIGING AI4Events Slotevent - 19/06

9 mei, 2023

Hoe, waar en wanneer zal artificiële intelligentie ook de eventsector vera...