Battle of the forms bij algemene voorwaarden: wat is er veranderd sinds 2023?

Battle of the forms bij algemene voorwaarden: wat is er veranderd sinds 2023?

dinsdag 14 februari 2023

Wat als er iets fout loopt en jij en je klant het niet eens zijn over wie er aansprakelijk is? Volgens jouw algemene voorwaarden is je klant aansprakelijk en volgens die van je klant ben jij dat. Hoe voorkom je dit? De wetgever heeft deze battle of the forms nu definitief beslecht in het nieuwe verbintenissenrecht dat vanaf 1 januari 2023 in werking is.

Algemene voorwaarden zijn bindend door aanvaarding van je klant. Die aanvaarding kan in een B2B-relatie zowel expliciet als impliciet zijn. Als je klant de offerte binnen de geldigheidsduur ondertekent en terugstuurt, dan is je offerte expliciet aanvaard. Heeft je klant de offerte ontvangen en vraagt hij om de opdracht te starten, dan heeft heeft hij je offerte impliciet aanvaard, op voorwaarde uiteraard dat je je algemene voorwaarden hebt verzonden samen met je offerte. Een link naar je algemene voorwaarden opnemen in je offerte is dus nooit voldoende.

Bovendien is er vanaf 2023 een best practice die je nog moet meenemen: vermeld altijd op je offerte dat enkel jouw algemene voorwaarden van toepassing zijn op de offerte of bestelbon.

Battle of the forms

Soms aanvaardt de klant jouw offerte maar verwerpt hij je algemene voorwaarden, bijvoorbeeld omdat hij wil samenwerken op basis van zijn eigen aankoopvoorwaarden, of zijn er geen afspraken tussen partijen gemaakt over welke voorwaarden van toepassing zijn.

Je denkt: de offerte is getekend dus de deal is rond! Maar dan komt er een conflict met je klant en is het helemaal niet duidelijk welke voorwaarden gelden tussen jullie. In dat geval speelt de “battle of the forms” volop. Meestal is dit ook het moment waarop de bedrijfsjurist pas in het spel komt, terwijl het spel eigenlijk al is gespeeld …

Nieuwe regeling vanaf 2023

De wetgever heeft deze battle nu definitief beslecht in het nieuwe verbintenissenrecht dat vanaf 1 januari 2023 in werking is.

In geval van tegenstrijdige algemene voorwaarden zal de  “knock-out” regeling van toepassing zijn. Dit betekent dat in geval van tegenstrijdige voorwaarden, géén van beide algemene voorwaarden van toepassing zal zijn, noch die van jou, noch die van je klant.

Als je er niet uit geraakt zal je dus moeten terugvallen op de algemene wettelijke regels en niet op je eigen voorwaarden die zijn afgestemd op je werking.

Conclusie

Zorg voor een ondertekende of expliciet aanvaarde offerte. Voeg altijd je algemene voorwaarden toe, liefst in hetzelfde document, en verwijs ernaar. En tot slot zorg je er best voor dat je in je offerte aangeeft dat énkel jouw algemene voorwaarden van toepassing zijn op de offerte.

Aanvaardt je klant je algemene voorwaarden niet, of maakt hij voorbehoud over de aanvaarding van je algemene voorwaarden? Zorg dan dat je dit geschil oplost vóór je de samenwerking start. Doe je dat niet, dan zullen de minder gunstige regels van het algemene verbintenissenrecht gelden die niet afgestemd zijn op jouw interne werking business.

Vragen?

Neem gerust contact op met Freekje van Legal Freaks voor meer informatie via hello@legalfreaks.be of 0487544807.

Legal Freaks is een juridisch advieskantoor voor freelancers. Het is hun missie om jou als ondernemer te empoweren met juridisch advies zodat jij met meer vertrouwen kan ondernemen. Legal Freaks geeft niet gewoon juridisch advies, zij willen jou ook de juridische inzichten brengen die je nodig hebt. Begrijpbaar, praktisch en hands-on juridisch advies is dan ook hun handelsmerk. Bovendien geniet je als BESA-lid ook van een mooie korting.

---

Photo by Dimitri Karastelev on Unsplash

Ander nieuws

image
WICREATIONS wint de TPi Green Award

27 maart, 2024

WICREATIONS won de Green Award op het jaarlijkse industriefeest van TPi, he...
image
Veiligheid van springkastelen en andere opblaasbare structuren

27 maart, 2024

Er worden meer en meer events georganiseerd waarbij opblaasbare structuren ...
image
Het Federal Learning Account

26 maart, 2024

Op 1 april 2024 wordt de Federal Learning Account (FLA) ingevoerd, een onli...
image
Geen plek voor pesten, intimidatie of discriminatie: 10 principes voor een veilige en inclusieve werkomgeving

21 maart, 2024

21 maart staat wereldwijd in het teken van verdraagzaamheid en de strijd te...
image
Opleiding BA4+BA5-Elektrische risico’s voor Event Suppliers: LAST CALL!

20 maart, 2024

Wil je nog graag je attest BA4+BA5 halen om veilig te kunnen werken in de b...
image
Nieuwe CAO rond versoepeling arbeidsduur voor PC 126 getekend

18 maart, 2024

Dat er een nieuwe CAO voor PC126 aan kwam wisten we al. Daarin wordt een ve...
image
Grondlegger van cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden

18 maart, 2024

Frans Bevers, de grondlegger van het alomgekende cateringbedrijf Bevers & B...
image
Event Confederation Academy: een schat aan informatie voor en over de eventsector

17 maart, 2024

Eén van de doelstellingen van de Event Confederation is het voorzien van k...