Algemene voorwaarden voor freelancers: een must?

Algemene voorwaarden voor freelancers: een must?

dinsdag 04 april 2023

Freelancers vragen zich vaak af of het zin heeft om algemene voorwaarden te hebben. Ons antwoord is steeds: ja, absoluut! Je leest hier waarom dat zo belangrijk is en wat je zeker moet opnemen in je algemene voorwaarden.

Algemene voorwaarden nodig?

Bij het opstellen van algemene voorwaarden bepaal je als freelancer het kader waarin je wil werken: welke betaaltermijn voor jou aanvaardbaar is, welke aansprakelijkheid je wil of kan opnemen (rekening houdend met je verzekering), dat je beroep mag doen op onderaannemers, enz. …

Als je over die zaken hebt nagedacht en ze in je algemene voorwaarden hebt gegoten, sta je sterker in je onderhandeling met je klant die zijn eigen contract wil. Je kan dan aantonen hoe je gewoonlijk werkt.

En wanneer je een offerte opstelt voor een klant en je stuurt je algemene voorwaarden mee met je offerte, dan gaat de klant bij aanvaarding van de offerte ook automatisch akkoord met je algemene voorwaarden.

Het is dus sowieso een goed idee om werk te maken van je eigen algemene voorwaarden.

Wat moet je zeker opnemen?

In je algemene voorwaarden kan je zoveel regelen als je zelf wil. Wij lijsten hier de belangrijkste zaken op waar je als freelancer zeker moet over nadenken:

Welke regeling geldt bij annulatie van een opdracht door je klant: betaalt de klant in dat geval bijvoorbeeld 75% van de factuur of 100%? Of betaalt hij 50% wanneer hij annuleert 30 dagen voor de start van de opdracht? Ook dat beslis je volledig zelf, maar je moet het dus wel voorzien.

Welke betaaltermijn hanteer je: 7 dagen, 14 dagen, 30 dagen? Je bent volledig vrij om de betaaltermijn te kiezen die je zelf wil. Als je met onderaannemers werkt zorg je er best voor dat je facturen van klanten snel worden betaald (bijvoorbeeld op 14 dagen) zodat je ook je onderaannemers op tijd kan betalen (bijvoorbeeld op 30 dagen). Op die manier heb je wat marge voor het geval je klant te laat zou betalen.

Welke aansprakelijkheid kan je opnemen: aansprakelijkheid voor indirecte schade (zoals bijvoorbeeld reputatieschade) kan je best uitsluiten. Je aansprakelijkheid voor directe schade kan je best beperken tot wat je verzekering maximaal zou dekken in geval je een beroepsfout maakt.

Doe je een beroep op onderaannemers? In dat geval is het cruciaal om bij de opmaak van je algemene voorwaarden stil te staan bij de garanties die je krijgt van je onderaannemers. Bijvoorbeeld: je onderaannemer garandeert een oplevertermijn van 4 weken? Dan kan jij aan je klant moeilijk 3 weken oplevertermijn beloven. Het is dus belangrijk om de voorwaarden van je onderaannemers ook onder de loep te nemen bij de opmaak van je eigen voorwaarden: je kan immers maar geven aan je klant wat je zelf krijgt van je onderaannemers.

Gouden tip: Laat je niet onder druk zetten

Tot slot nog een gouden tip wanneer je in onderhandeling moet gaan met je klant: laat je niet onder druk zetten.

Wanneer je werkt hebt gemaakt van je eigen algemene voorwaarden die zijn afgestemd op hoe jij wil werken, durf deze dan te verdedigen ten opzichte van je klant.

Heel vaak horen we van freelancers dat ze “geen andere optie hebben” dan het contract te ondertekenen dat hen wordt voorgeschoteld. In de praktijk blijkt dan, wanneer we hen toch kunnen overtuigen, dat de tegenpartij wél openstaat voor contractonderhandeling. Met een goede motivatie waarom iets moet aangepast worden kan je veel bereiken.

Laat je dus nooit onder druk zetten om akkoord te gaan met exotische en totaal onevenwichtige clausules en probeer zoveel als mogelijk vast te houden aan de keuzes die je hebt gemaakt in je eigen algemene voorwaarden. Dát zijn diegene die afgestemd zijn op jouw onderneming.

Vragen?

Neem gerust contact op met Freekje van Legal Freaks voor meer informatie via hello@legalfreaks.be of 0487544807.

Legal Freaks is een juridisch advieskantoor voor freelancers. Het is hun missie om jou als ondernemer te empoweren met juridisch advies zodat jij met meer vertrouwen kan ondernemen. Legal Freaks geeft niet gewoon juridisch advies, zij willen jou ook de juridische inzichten brengen die je nodig hebt. Begrijpbaar, praktisch en hands-on juridisch advies is dan ook hun handelsmerk. Bovendien geniet je als BESA-lid ook van een mooie korting.

---

Photo by Gabrielle Henderson on Unsplash

Ander nieuws

image
WILM survey: welbevinden van vrouwen in de live muziekindustrie

4 december, 2023

Vrouwen in technische beroepen zijn ook in de eventsector een minderheid. W...
image
Nieuwe regeling voor jaarlijkse vakantie in 2024: overdracht van niet-opgenomen verlofdagen

29 november, 2023

Op dit moment geldt dat als een werknemer tijdens zijn vakantie ziek wordt,...
image
Koop nu je ticket voor Echo24 en geniet van de vroegboekkorting!

28 november, 2023

Schrijf je nu in voor Echo24, het event van de Event Confederation op 6 feb...
image
Walkies4Events Workshop Radiocommunicatie - 14 & 15/12

28 november, 2023

Wat kan je doen met radiocommunicatie en hoe gebruik je die walkie op de go...
image
Onderzoek: Inclusie in de context van muziekfestivals en events

22 november, 2023

5% ofwel meer dan een half miljoen van de Belgische bevolking vormt een onz...
image
Koop nu je ticket voor Echo24 en krijg een deel van je ticket terugbetaald!

19 november, 2023

De editie van 2023 was een daverend succes. We hopen je dus terug te zien o...
image
Memorandum voor een florerende eventsector

18 november, 2023

De verkiezingen van 2024 zijn niet meer zo veraf. Daarom hebben we samen me...
image
De Sint komt belastingvrij

17 november, 2023

Binnenkort is het weer geschenkentijd! Maar een geschenk is niet altijd een...