835 miljoen euro voor heropstart zwaarst getroffen sectoren

De federale regering gaat in totaal ruim 835 miljoen euro bijkomende steun uittrekken voor sectoren die binnenkort kunnen heropstarten.

Vandaag heeft het kernkabinet beslist om bijkomende steun uit te trekken voor sectoren die binnenkort kunnen heropstarten, zoals de horeca en hopelijk niet veel later ook de eventsector. Om het virus geen vrij spel te geven is een voorzichtige, geleidelijke heropstart nodig. Dat betekent dat voor de heropeningsfase gerichte steun voorzien moet worden.

Met deze maatregelen wil de federale overheid de sectoren ondersteunen die het zwaarst getroffen zijn door de crisis zoals de cultuur-en eventsector en de horeca. Naast maatregelen specifiek voor de horeca, zoals een tijdelijke btw-verlaging en een vrijstelling voor jaarlijkse vakantie, voorziet de overheid bijkomende ondersteuning voor bedrijven die werknemers uit tijdelijke werkloosheid laten terugkeren. Werkgevers zullen met deze tijdelijke RSZ-vermindering makkelijker werknemers terug aan het werk kunnen zetten. Hierdoor kan de heropstart van deze sectoren vlotter en sneller verlopen.

Stimulans voor de wedertewerkstelling via RSZ-vermindering

In het derde kwartaal van 2021 zal een RSZ-vermindering worden ingevoerd voor werkgevers die tijdelijk werkloos gestelde werknemers terughalen en/of extra werknemers in dienst nemen. De vermindering zal gelden voor maximaal 5 werknemers per vestigingseenheid. Deze maatregel geldt voor alle activiteitensectoren en is bedoeld om de werkgelegenheid een boost te geven in het kader van de geplande heropeningen. Deze RSZ-vermindering zal gemoduleerd worden. Er zal meer vermindering zijn voor de bedrijven die zwaar werden getroffen of die moesten sluiten als gevolg van de gezondheidsmaatregelen die in het kader van het beheer van Covid-19 zijn genomen en die nu weer open kunnen. De precieze contouren van deze maatregel moeten nog worden vastgesteld.

Steun voor de “corona”-werklozen

De federale regering heeft ook beslist om een reeks maatregelen te nemen voor de Belgen die tijdens de coronaviruscrisis werkloos zijn geworden.

  • In de eerste plaats zal de coronaperiode worden geneutraliseerd bij de berekening van de referentieperiode die in aanmerking wordt genomen voor werkloosheidsuitkeringen. Concreet zal een periode van 12 maanden (die overeenstemt met de duur van de coronaviruscrisis) in mindering worden gebracht op de individuele berekening van elke werkzoekende.
  • Ten tweede zullen de tijdelijk werklozen die van job zijn veranderd en voor een lager betaalde job hebben moeten kiezen, niet financieel worden bestraft als ze ook deze job verliezen of hebben verloren. Hun uitkering zal worden berekend op basis van hun vroegere (hogere) loon.
  • Ten derde zal de beschermingspremie voor langdurig tijdelijk werklozen waarin voor gesloten sectoren is voorzien, worden uitgebreid tot de werknemers van de sector van de niet-medische contactberoepen (met inbegrip van kappers). Deze sector was niet gesloten op het ogenblik dat deze premie werd toegekend, maar moest later en voor een lange periode worden gesloten. Deze beschermingspremie betreft het personeel in loondienst, aangezien zelfstandigen in de sector een dubbel overbruggingsrecht hebben.

Stimuleren van studentenjobs in de sectoren die heropenen

Daarnaast heeft de federale regering beslist om de komende maanden studentenjobs te stimuleren. Studentenjobs spelen een belangrijke rol in de horeca, de evenementensector en de culturele sector. De uren die een jobstudent in het derde kwartaal van 2021 werkt in de gesloten sectoren die weer mogen openen, zullen bij wijze van uitzondering niet worden meegerekend in zijn jaarlijkse quotum. Onder normale omstandigheden mogen studenten maximaal 475 uur per jaar werken. Deze maatregel moet de betrokken sectoren helpen een nieuwe start te maken, door hun flexibiliteit en extra middelen te bieden.